Retre comptes. Els independentistes del Congrés dels Diputats han demanat les compareixences tant del president espanyol, Pedro Sánchez, com del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per la massacre de Melilla. Els catalans d'ERC, Junts i CUP han presentat aquest dilluns a la cambra aquesta petició, juntament amb els gallecs del BNG, els bascos d'EH Bildu, els valencians de Compromís i els madrilenys de Más País. Totes les formacions han assenyalat Sánchez i Grande-Marlaska com els "responsables" de la tragèdia d'aquest cap de setmana a Melilla, on almenys 37 persones van ser assassinades i desenes víctimes d'una greu actuació policial que va causar desenes de ferits.

Els grups polítics també han manifestat que les morts són "conseqüència de les polítiques migratòries de la Unió Europea i el nou acord entre el govern d'Espanya i el govern del Marroc". Amb la petició perquè compareguin el president espanyol i el ministre de l'interior, els partits s'oposen a les declaracions que va fer Sánchez divendres passat. Unes declaracions on el cap de l'executiu estatal tancava files amb l'actuació de l'exèrcit marroquí. Sigui com sigui, volen explicacions de Sánchez i Grande-Marlaska amb relació a les vulneracions de drets humans per part de les autoritats migratòries del passat 24 de juny a la frontera entre Nador i Melilla.

 

D'altra banda, els socis de Sánchez al govern espanyol s'han desmarcat del seu discurs. De fet, Podemos ha registrat aquest mateix dilluns una proposició no de llei amb la qual exigeixen que s'obri una investigació independent de la "tragèdia humana" a la tanca de Melilla. També ha reclamat "derivar les responsabilitats polítiques i penals que pertoquin en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí", alhora que volen que la iniciativa parlamentària garanteixi "una atenció sanitària adequada" als centenars de ferits que van resultar dels incidents registrats el divendres.

La relació entre PSOE i Unidas Podemos no és bona, com a mínim en aquesta qüestió. Després de les crítiques de Yolanda Díaz, aquest dilluns el govern espanyol ha silenciat Irene Montero. "Si li sembla bé a la ministra d'Igualtat, respondré totes les qüestions relacionades amb la tanca de Melilla", ha advertit la portaveu, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa després celebrada després de la reunió del Consell de Ministres. Els periodistes han insistit a conèixer l'opinió de Montero, però Rodríguez també ha insistit a ser ella qui ha respost totes les preguntes relacionades amb el tema. La ministra d'Igualtat ha acceptat amb resignació l'autoritat de la portaveu i no ha fet cap referència al desastre de la frontera amb Nador.