L'horror viscut a la frontera de Melilla torna a dividir el PSOE i Unidas Podemos. El grup parlamentari de la formació morada al Congrés dels Diputats ha registrat aquest dilluns una proposició no de llei amb la qual exigeixen que s'obri una investigació independent de la "tragèdia humana" a la tanca de Melilla, que ha causat 37 morts. La confluència reclama "derivar les responsabilitats polítiques i penals que pertoquin en col·laboració amb les delegacions diplomàtiques de la Unió Europea presents en territori marroquí". En paral·lel, aquesta iniciativa parlamentària planteja que es garanteixi "una atenció sanitària adequada" als centenars de ferits que van resultar dels incidents registrats el divendres.

Per a més inri, la proposició no de llei d'Unidas Podemos exigeix al govern espanyol que "condemni la pèrdua de vides humanes" a la frontera amb Melilla i "l'actuació" duta a terme per la gendarmeria del Marroc. Segons aquest text, les autoritats marroquines van contribuir a aquest "tràgic desenllaç" amb la forma en què es va desplegar i actuar. En declaracions als mitjans, Pablo Echenique, portaveu de la confluència a la cambra baixa, ha manifestat que estan "en xoc" i "horroritzats" per les imatges que han transcendit de "l'actuació violenta del Marroc" i els morts que hi ha hagut. Malgrat tot, Echenique ha refusat pronunciar-se sobre les paraules del president de l'executiu estatal, Pedro Sánchez, en què elogiava i avalava l'actuació de la gendarmeria marroquina i responsabilitzava a les "màfies que trafiquen amb éssers humans". Per al portaveu d'Unidas Podemos a l'hemicicle, "la prioritat és impulsar aquesta investigació perquè això no torni a passar a les portes de la frontera".

Pablo Echenique ha afegit que, a parer de la seva formació, "Espanya ha d'estar a l'avantguarda de la defensa dels drets humans" i que no es pot permetre que el flux migratori que hi ha prop de la frontera de Melilla derivi en "desenes de morts". També ha instat al govern espanyol a desplegar les accions necessàries per "garantir la sepultura digna dels morts" i que hi hagi col·laboració "des de les oficines consulars al Marroc en la identificació de cadàvers i localització de les famílies". Aquest plantejament arriba després que diverses ONG sobre el terreny hagin denunciat que les autoritats marroquines estan enterrant les víctimes sense practicar cap autòpsia ni identificar aquests cadàvers. Finalment, Echenique ha precisat que el Ministeri de Drets Socials, encapçalat per Ione Belarra, ha estat en contacte amb els ministeris de l'Interior i d'Exteriors per abordar aquesta situació.

El PP demana la compareixença de Sánchez al Congrés

Les crítiques a Pedro Sánchez pel que ha passat a Melilla són múltiples. Més enllà de l'oposició, s'hi han sumat diversos partits que donen suport parlamentari al seu govern. En el cas del partit que lidera l'oposició, el PP, ha reclamat la compareixença urgent del president del govern espanyol al Congrés per tal que expliqui els "successos greus" que hi va haver a Melilla en l'intent de salt de la tanca del passat divendres. Per als populars, Sánchez hauria de deixar clar en aquesta intervenció "l'estat de la política de cooperació amb el Marroc en política de seguretat" i "esclarir les circumstàncies d'aquest tràgic desenllaç". El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Esteban González Pons, ha afirmat que els sembla "increïble i dolorós escoltar Sánchez dir que més de 30 morts és un afer ben resolt" i que "alguna cosa no funciona en aquest govern del PSOE i Podemos que té a veure amb la moral". "En cap cas es pot passar pàgina, perquè cap mort en aquestes circumstàncies pot resultar indiferent", ha destacat González Pons, que ha instat Sánchez a "rectificar" la seva declaració sobre que la situació està "ben resolta".