Les imatges de la tragèdia a la frontera amb Melilla avalada pel govern de Pedro Sánchez ja han fet la volta al món. El diari alemany Süddeutsche Zeitung ha informat aquest dissabte de les desenes de morts sota la vigilància de la policia marroquina en coordinació amb les forces de seguretat espanyoles quan intentaven travessar la frontera cap a Espanya i van ser interceptats i obligats a jeure a terra durant hores, molts d'ells ferits. En l'article, el rotatiu es fa ressò de les imatges colpidores i les denúncies que les acompanyen per part de l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), que ja ha comptabilitzat almenys 27 morts en l'actuació d'ahir: "La gent va quedar atrapada a terra durant hores sense ajuda mèdica", informa el Süddeutsche, "una gravació mostra un home uniformat colpejant un home estirat a terra amb una porra". Quant a les declaracions del president del govern espanyol, el diari alemany explica com "Sánchez ha elogiat les forces de seguretat del Marroc per repel·lir un atac 'a la integritat territorial d'Espanya'".

27 morts

Tant el govern del Marroc com l'espanyol han mantingut el silenci després de la tragèdia a la frontera amb Melilla, després que ahir divendres centenars de persones migrades que intentaven creuar cap a la ciutat autònoma fossin interceptats pels agents policials marroquins. Alguns haurien aconseguit traspassar la tanca, tot esquivant les càrregues de la policia marroquina i espanyola, mentre que centenars haurien resultat ferits i desenes haurien perdut la vida. Certament, l'opacitat de l'Estat pel que fa a les fronteres no és res de nou, i les declaracions del president Pedro Sánchez, on ha lloat l'actuació de les autoritats marroquines, tampoc no ha ajudat a aclarir els fets. Amb tot, les principals organitzacions prodrets de la zona ja han començat a publicar els primers recomptes dels cadàvers estesos davant la frontera i les imatges colpidores, que arriben amb comptagotes. Segons l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH) a Nador i Caminando Fronteras, ja han pogut comptabilitzar almenys 27 persones mortes en el marc d'aquesta actuació. En un missatge publicat a Twitter, AMDH ha titllat l'ocorregut d'"un veritable desastre que mostra les primeres conseqüències dels últims acords entre el Marroc i Espanya".

Actuació coordinada

Almenys 27 persones d'origen subsaharià que esperaven seguir amb la seva ruta migratòria van morir ahir divendres en circumstàncies que el govern espanyol encara no ha aclarit a la frontera prop del Barri Xinès de Melilla. Per la seva banda, Sánchez no ha fet cap mostra de penediment sobre l'actuació policial aquest dissabte, sinó tot el contrari: ha avalat les forces de seguretat de Rabat i s'ha limitat a assenyalar a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants, encara que no ha concretat cap xifra. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s'ha celebrat aquest dissabte, Sánchez s'ha mostrat convençut que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractat d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola i s'ha vantat que l'actuació de la policia marroquina s'ha fet en coordinació amb l'espanyola. Però el president Sánchez no ha dedicat ni una paraula a les dures imatges que circulen per les xarxes socials i que mostren violència dels agents cap als migrats forçats a romandre a terra durant hores, alguns d'ells ferits o sense donar senyals de vida.