La diòcesi de Màlaga ha mostrat la seva consternació per la mort d'almenys 37 i més d'un centenar de ferits a la frontera de Melilla que es va produir aquest divendres. La Delegació Diocesana de Migracions malaguenya, que és la més propera a Melilla, ha lamentat aquesta tragèdia i ha assegurat que s'ha donat en "unes circumstàncies molt violentes, en tots dos costats de la tanca", en aquest sentit, també mostra preocupació per la situació que s'està vivint a Nador per "el tracte inhumà que estan rebent aquestes persones, mentre se'ls impedeix sol·licitar l'asil". En un discurs molt contrari al del president del govern espanyol Pedro Sánchez, la diòcesi malaguenya denuncia que tant Espanya com el Marroc han eliminat "la dignitat humana a les nostres fronteres, sostenint costi el que costi que cal evitar l'arribada de persones migrants, oblidant les vides que s'estripen pel camí", segons relata en el seu comunicat. En aquest sentit, el parer de la Delegació de Migrants, asseguren que les autoritats no poden eludir la seva responsabilitat davant aquests fets, ja que recorda que "moltes d'aquestes persones arriben fugint de la guerra, de persecucions i conflictes, la falta de vies segures per a sol·licitar asil han ocasionat aquestes morts, els ferits i l'alarma social". 

Protecció

Davant les imatges que estan arribant en els darrers dies de les condicions en les quals es troben els migrants que estan a la frontera amb Melilla, la diòcesi a través del seu escrit exigeix a les autoritats "la protecció dels refugiats, com marquen els tractats internacionals. Més de 100 refugiats es troben al CETI (Centre d'Estança temporal de Migrants) de Melilla a l'espera que es decideixi o no la seva devolució a un país en el qual han sofert -i sofriran- tortures i tractes inhumans". En aquesta línia, també han mostrat la seva preocupació per la creixent criminalització existent cap als migrants per part de la societat: "No són considerats prou dignes per a participar en la vida social com qualsevol altre, s'ha oblidat que tenen la mateixa dignitat que nosaltres".

El president de Melilla, Eduardo de Castro, ha mostrat un discurs totalment oposat i ha qualificat de "violent i dramàtic" el salt a la tanca de Melilla.  "És una autèntica barbaritat el que està ocorrent. Tenim un problema greu". "El problema d'insularitat, reconeguda per la Unió Europa, s'ha de tenir en compte. Caldrà buscar un estatus nou per a Ceuta i Melilla des del punt de vista europeu", ha afegit. En ser preguntat si hi ha mitjans suficients frenar aquest tipus d'assalts, De Castro ha assenyalat que "el que això no torni a ocórrer no depèn de les Forces i Cossos de Seguretat, depèn del fet que els subsaharians tinguin la tanca". Així, el president de Melilla ha exculpat als cossos de seguretat espanyols en defensar que "la Guàrdia Civil fa el que és a la seva mà, i més". En aquest sentit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat el seu suport i ha elogiat l'actuació tant de les forces policials d'Espanya com les del Marroc davant de la situació que es va produir aquest divendres a la frontera amb Melilla, ha assenyalat a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants subsaharians i sudanesos.