El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha elogiat l'actuació policial de les autoritats marroquines contra l'assalt dels migrants "violents i organitzats" contra la tanca fronterera de Melilla, on han mort cinc migrants. El president espanyol també ha desplaçat el seu suport i ha agraït l'"extraordinària cooperació" del Marroc per aturar l'allau de sudanesos i subsaharians que han tractat de traspassar la frontera espanyola. La intervenció de les forces de seguretat de Rabat demostra, segons el president espanyol, "la necessitat de mantenir la millor de les relacions amb el país". Als efectius de la Guàrdia Civil s'ha referit per destacar el seu treball en defensa de la "sobirania nacional" i la "integritat territorial" d'Espanya davant d'un "assalt" que ha atribuït a "diverses màfies que trafiquen amb éssers humans".

 Les declaracions de Sánchez s'han produït abans que se sabés l'abast en nombre de ferits i morts de l'allau de migrants a la frontera espanyol a l'Àfrica. Aquest ha iniciat la seva intervenció posterior al Consell Europeu de Brussel·les, traslladant aquest missatge de suport als membres de la seguretat de l'Estat espanyol i del Marroc que han sigut ferits en aquesta desgràcia humanitària. En canvi, no ha tingut cap paraula dirigida pels ferits i pels cinc morts migrants, que han perdut la vida intentant buscar un futur més esperançador en un altre país europeu. El president de l'executiu espanyol ha explicat que cal ser conscients que el Marroc "pateix també un problema de pressió migratòria" per l'arribada de ciutadans d'altres països d'Àfrica i en particular d'una zona molt inestable com el Sahel. "La Gendarmeria marroquina s'ha obstinat a fons a tractar d'evitar aquest assalt violent, ben organitzat, ben perpetrat i ben resolt per part dels dos cossos de seguretat", ha afegit.

Cinc migrants han mort per esclafament aquest matí en enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats prop del perímetre fronterer. A més, hi ha setanta-sis ferits entre els ciutadans africans i cent quaranta policies marroquins. La desgràcia s'ha produït quan centenars de migrants, la majoria sudanesos i subsaharians, han intentat traspassar les fronteres del Marroc amb Espanya a Melilla sobre els volts de les 8:30 del matí.

Només 500 persones han aconseguit apropar-se a les tanques de les més de 1.500 que hi havien intentat aproximar-se al perímetre des de la matinada. Els pocs que han pogut accedir al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, han patit una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. Finalment, 133 persones han sobreviscut als embats de la policia marroquina i espanyola i han aconseguit creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla. Els serveis d'emergència han hagut d'atendre a 57 migrants amb ferides greus i a 49 policies que han patit lleus contusions.