La polèmica ha esclatat per l'actuació dels policies de la gendarmeria marroquina en territori espanyol contra els migrants africans que van intentar saltar la tanca. Agents de les forces de seguretat de Rabat van travessar totalment la frontera espanyola per colpejar, detenir i tornar en calent diversos migrants que havien aconseguit superar els metres de filferro que separen la ciutat autònoma espanyola del Marroc. Segons ha publicat Público, multitud de contingut audiovisual dels fets a Melilla de la matinada de divendres passat constata que cossos de seguretat marroquins van desplaçar-se al costat espanyol de la frontera en total conformitat amb els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola. Cal recordar que a causa d'aquesta actuació "cooperada", segons les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, van resultar morts més d'una trentena de sudanesos i subsaharians.

 

Les autoritats del Marroc van efectuar devolucions en calent, una pràctica que constitueix una violació dels drets del migrant, segons diferents ONG de renom i tribunals internacionals. La policia marroquina no ho ha reconegut en cap cas, tot i que les imatges demostrin el contrari. De fet, només han reconegut oficialment la mort de 23 persones en una allau generada en un desnivell previ a la tanca marroquina. En canvi, les ONG eleven la xifra fins a les 37 persones, i molts vídeos que corren per les xarxes palesen la gravetat de la tragèdia i el gran nombre de morts i ferits.

El fotoperiodista Javier Bernado ha parlat amb el diari digital Público: "Em va sorprendre veure policies marroquins en terra espanyol detenint, agredint i tornant els migrants. És el primer cop que ho veig en els quatre anys que porto treballant a Melilla". L'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH)  al costat de l'ONG espanyola Caminant Fronteres han acusat els agents marroquins d'omissió del deure de socórrer i han exigit una investigació exhaustiva i independent mentre el nombre de morts segueix incrementant a comptagotes i els hospitals de Nador i Oujda estan desbordats de ferits.

D'altra banda, el president espanyol Sánchez va assegurar en dues ocasions que ha existit un "treball coordinat" amb les forces i cossos de l'estat espanyol i del Marroc per contenir "l'assalt". A més, va defensar l'actuació policial marroquina, tot i les dures imatges que mostren els agents de Rabat colpejant i llençant pedres als migrants, maltractant les persones ferides i, en alguns casos, migrants moribunds a terra. Tampoc va dedicar ni una sola paraula a reconèixer o lamentar la mort de desenes d'africans que buscaven una vida millor traspassant les fronteres d'Europa.