La tragèdia de Melilla cada cop va a pitjor. Ara, l'Associació Marroquina de Drets Humans (ADMH) ha denunciat que les autoritats marroquines estan excavant diverses fosses per enterrar els cadàvers dels migrants "sense investigar, sense autòpsia i sense identificació". L'ONG ha parlat de 21 fossars on la policia de Rabat té pensat soterrar els cossos sense vida morts per la desmesurada actuació policial de la gendarmeria del Marroc i així "ocultar el desastre". La localització de les fosses és al cementiri de Sidi Salem, a Nador, molt a prop d'on va ocórrer la desgràcia

Aquesta mateixa organització ha advertit que la xifra de morts acumulats en el dipòsit de cadàvers de Nador sigui "molt superior" a la xifra de 37 que han pogut confirmar. "Els temors resulten ser reals: aquest matí, les autoritats de Nador han preparat 21 fosses en el cementiri de Sidi Salem per enterrar als migrants morts el divendres. Les autoritats busquen ocultar el desastre. És un verdader escàndol", ha denunciat l'ONG marroquina. També han revelat que els periodistes no poden accedir ni a l'hospital ni al dipòsit de cadàvers on s'acumulen els cossos, per així evitar la repercussió mediàtica de les imatges. “Des d'ahir a la nit l'accés a l'Hospital Hassani de Nador està prohibit a periodistes i els voltants del dipòsit de morts estan controlats per policies i efectius de les forces auxiliars dia i nit”, ha advertit AMDH en un comunicat publicat a Facebook.

Actuació policial amb l'aval espanyol

La polèmica ha esclatat per l'actuació dels policies de la gendarmeria marroquina en territori espanyol contra els migrants africans que van intentar saltar la tanca. Agents de les forces de seguretat de Rabat van travessar totalment la frontera espanyola per colpejar, detenir i tornar en calent a diversos migrants que havien aconseguit superar els metres de filferro que separen la ciutat autònoma espanyola del Marroc. Segons ha publicat Público, multitud de contingut audiovisual dels fets a Melilla de la matinada de divendres passat constata que cossos de seguretat marroquins van desplaçar-se al costat espanyol de la frontera en total conformitat amb els efectius de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola. Cal recordar que a causa d'aquesta actuació "cooperada", segons les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, van resultar morts més d'una trentena de sudanesos i subsaharians.

 

Les autoritats del Marroc van efectuar devolucions en calent, una pràctica que constitueix una violació dels drets del migrant, segons diferents ONG de renom i tribunals internacionals. La policia marroquina no ho ha reconegut en cap cas, tot i que les imatges demostrin el contrari. De fet, només han reconegut oficialment la mort de 23 persones en una allau generada en un desnivell previ a la tanca marroquina. En canvi, les ONG eleven la xifra fins a les 37 persones, i molts vídeos que corren per les xarxes palesen la gravetat de la tragèdia i el gran nombre de morts i ferits.