Diverses desenes de migrants han entrat aquest divendres a Melilla després de trencar la porta d'accés al pas fronterer del Barri Xinès, que separa la ciutat autònoma del Marroc. Així, han pogut saltar per la teulada del control. L'intent d'entrar a Espanya ha tingut un desenllaç fatídic, 37 migrants morts, 133 ferits entre els migrants i 189 ferits més entre els policies marroquins.

Les imatges, que mostren el tracte que els migrants reben per part de la policia marroquina, són esgarrifoses. Arran d'aquests fets, que han fet saltar totes les alarmes per vulnerar els drets humans, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha fet una piulada que contrasta amb les declaracions del president espanyol Pedro Sánchez d'agraïment a la col·laboració policial marroquina i de culpabilització de les màfies de tràfic d'éssers humans. 

Díaz ha piulat: "Molt impactada amb les imatges de la frontera de Melilla. Els meus condols als éssers estimats de totes les persones que han perdut injustament la vida. Cal aclarir ja el que ha passat. Apostaré sempre per una política migratòria respectuosa amb els drets humans. Ningú no ha de morir així". Així, la vicepresidenta segona demana aclarir que ha passat, per què s'han produït aquestes imatges tan horroroses. Una postura que divergeix de la del president espanyol, Pedro Sánchez. Veurem si aquest drama humanitari obre una nova crisi de govern entre ambdós socis de govern. 

TuitYolandaDiaz

Més contundent ha estat el portaveu del grup parlamentari de Podemos al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique. Una contundència que palesa la diferència de to que separa els càrrecs que ocupen posicions de govern i els que no. "37 morts. Si fossin rossos i europeus, hi hauria reunions d'urgència al nivell més alt, especials televisius sobre les seves històries vitals i les seves famílies i ruptura total de relacions amb el país l'acció policial del qual ha causat aquesta tragèdia. Però no són ni rossos ni europeus", ha piulat.

Horror a Melilla

Almenys 37 migrants han mort per enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de sobresaltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats en un forat prop del perímetre fronterer.

La tragèdia es va produir quan centenars de migrants, la majoria de procedència subsahariana i sudanesa, van intentar traspassar la frontera del Marroc amb Espanya a Melilla aquest matí de divendres a primera hora.

De les més de 1.500 persones que han intentat aproximar-se a la tanca, només 500 han aconseguit apropar-s'hi. I els pocs que van poder entrar al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, van rebre una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. 133 persones van sobreviure als embats de la policia marroquina i espanyola i van aconseguir creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla.