El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha espolsat les culpes per la tragèdia humana a la frontera espanyola de Melilla amb el Marroc, on han mort almenys 37 migrants, segons la direcció de salut de Nador, a mans de la gendarmeria marroquina. Sánchez no ha fet cap àpex d'autocrítica sobre l'actuació policial, sinó tot el contrari, ha avalat les forces de seguretat de Rabat i ha assenyalat a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants subsaharians i sudanesos. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que s'ha celebrat aquest dissabte, ha afirmat que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractat d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola. En canvi, el president espanyol no ha dit cap paraula sobre els migrants morts per intentar saltar la tanca que separa el Marroc de Melilla.

 

Sánchez durant la compareixença ha volgut reafirmar les paraules que ahir va dir abans de saber l'abast en nombre de morts que va causar l'actuació policial contra els migrants africans. "Ahir, primer em vaig solidaritzar i vaig reivindicar l'extraordinari treball que estan fent les forces i cossos de l'Estat al nostre país", ha declarat. A més, ha volgut definir l'intent de traspassar les fronteres per part dels migrants com un "assalt violent i organitzat per les màfies que trafiquen amb éssers humans". Sota el seu parer, aquest succés és "un atac a la integritat territorial del país de forma violenta" i, per tant, l'actuació policial ha estat "extraordinària". En aquest sentit, ha explicat que la gendarmeria marroquina "ha treballat coordinadament amb les forces i cossos de l'Estat espanyol per repel·lir l'assalt violent". 

Tragèdia humana

Almenys 37 migrants van morir ahir per esclafament en enfrontaments amb les forces de seguretat marroquines durant un intent massiu de saltar la tanca de Melilla. Segons recullen diversos mitjans, han mort per esclafament o asfíxia en produir-se una allau i quedar-se atrapats en un forat prop del perímetre fronterer. A més, hi ha 133 ferits entre els ciutadans africans i 189 policies marroquins. La desgràcia es va produir quan centenars de migrants, la majoria sudanesos i subsaharians, van intentar traspassar les fronteres del Marroc amb Espanya a Melilla sobre els volts de les 8:30 del matí. Només 500 persones van aconseguir apropar-se a les tanques de les més de 1.500 que hi havien intentat aproximar-se al perímetre des de la matinada. Els pocs que van poder accedir al pas fronterer del Barri Xinés de la ciutat espanyola, van patir una pluja de pots de fum per part de la Guàrdia Civil. Finalment, 133 persones van sobreviure als embats de la policia marroquina i espanyola i van aconseguir creuar en forçar la porta del pas fronterer amb una cisalla. Els serveis d'emergència van haver d'atendre a 57 migrants amb ferides greus i a 49 policies que han patit lleus contusions.

L'alerta va saltar la matinada de dijous, en plena revetlla de Sant Joan. Les autoritats espanyoles van rebre l'avís d'un intent d'entrada massiu des del Marroc. Segons fonts governamentals, uns 1.500 agents marroquins van ser desplaçats des de diferents punts del país africà per ser desplegats per la frontera. Ben entrada la matinada, es van produir els incidents i els xocs policials contra les persones que busquen un futur esperançador. La policia va disparar pots de fum i van colpejar de qualsevol manera possible els migrants que intentaven aproximar-se al tancat. La policia de Rabat ha assegurat que la col·laboració és total amb Espanya i han afirmat que acceptaran tots aquells que les autoritats espanyoles vulguin tornar.