La manifestació en defensa de la immersió lingüística i el català a l'escola ha estat un èxit. Segons xifres de la Guàrdia Urbana, fins a 35.000 persones han acudit a la crida de la plataforma Somescola davant els últims atacs a la llengua i han omplert el centre de Barcelona amb una autèntica riuada de color verd. Sota el lema 'Ara i sempre, escola en català', la manifestació ha transcorregut sense incidents i ha anat de la plaça Tetuan, fins a l'Arc de Triomf, on s'ha llegit el manifest i han tingut lloc les actuacions musicals dels cantants Joan Dausà i Meritxell Neddermann, entre altres. 

 

Els manifestants han omplert el passeig de Lluís Companys, on està situat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Allà, una mare integrant d'una AFA, una estudiant i una docent han llegit un manifest en nom de tota la comunitat educativa, fent una "crida al conjunt de la societat catalana a mobilitzar-se per defensar el model educatiu". Aquests últims dies, d'ençà de la sentència del Tribunal Suprem en què s'imposava un 25% del català a les aules, els atacs a la llengua s'han anat succeint. El cas més mediàtic ha tingut lloc a Canet de Mar, on els pares d'un nen han exigit que s'apliqui la sentència del Suprem a la classe del seu fill de P5. 

"Ofensiva del nacionalisme espanyol"

Davant aquests últims atacs i tot i que s'han mostrat dividits durant tota la setmana, a la manifestació hi han assistit representants dels partits independentistes i dels comuns, així com membres del Govern de la Generalitat. El president Aragonès ha assegurat aquest dissabte que la decisió del Suprem forma part d'una "ofensiva del nacionalisme espanyol que vol utilitzar el català per rascar quatre vots fora de Catalunya". Aquestes paraules fan referència especialment al líder del PP, Pablo Casado, que en les últimes hores ha vomitat odi assegurant que a les escoles catalanes no es permet anar al lavabo els nens que parlen castellà. També Ciutadans s'ha excedit en les seves declaracions, arribant a comparar Canet amb Ermua i els defensors de la llengua amb ETA. 

També hi ha assistit a la manifestació la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha denunciat que "som aquí un dia més per defensar el que no caldria que hagués de sortir la gent al carrer a defensar, que és l’escola en català". En aquest sentit, la presidenta de la Cambra catalana ha centrat les seves crítiques en l'estat espanyol, de qui ha assegurat que "no domina l’idioma de la diversitat, del respecte dels consensos i de la riquesa", ja que "l’únic idioma que domina és l’idioma de la imposició". 

 

Avís al Govern 

Per la seva part, el diputat de la CUP, Carles Riera,  ha assegurat que la manifestació d'aquest dissabte és un avís al Govern, al qual ha exigit prendre "mesures fermes i sòlides" i donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aplicant la immersió lingüística. Riera ha sostingut que aquesta protesta també és "una confrontació directa amb la dreta i l'extrema dreta" i també un avís al govern espanyol, que assegura que no podrà tocar el model educatiu català. Aquest migdia, els anticapitalistes celebren la seva Assemblea Nacional. 

 

Els comuns han estat representats a la mobilització per la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, que ha demanat  "blindar el model d'immersió lingüística", que considera un èxit, i ha acusat el líder del PP, Pablo Casado, de mentir sobre l'ús de català a les escoles de Catalunya. La valenciana ha aprofitat l'ocasió per fer una crida a estudiar "que està passant amb l'ús social del català", que considera que està perdent parlants, especialment entre les noves generacions.

 

Cuixart demana plantar cara 

Jordi Cuixart no ha faltat a la cita. El president d'Òmnium Cultural ha reclamat "plantar cara" davant "la nova intromissió del poder judicial contra el model d'escola catalana, un model de convivència que genera consens". En la seva intervenció discurs, el líder independentista ha demanat que "ningú no tingui cap dubte que el catalanisme social cívic i polític ens trobarà als carrers per defensar aquest model d’èxit".

 

Amb tot, però, no ha aconseguit un dels propòsits de cara aquesta manifestació. Els socialistes, a qui ha anat apel·lant en diferents ocasions, no han participat en aquest important esdeveniment per defensar la llengua. Ho han justificat amb el Congrés del partit en què s'ha produït el relleu a la secretaria general, de Miquel Iceta a Salvador Illa.

 

A la imatge principal, manifestants a favor del català aquest matí a Barcelona / Montse Giralt