El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dissabte que la decisió del Tribunal Suprem (TS) que fixa un 25% de castellà a les escoles forma part d'una "ofensiva del nacionalisme espanyol que vol utilitzar el català per rascar quatre vots fora de Catalunya".

En declaracions als mitjans abans de participar en la manifestació de Somescola a Barcelona, el president ha cridat a actuar des de "el màxim consens" a favor del model lingüístic, que assegura que compta amb el suport del món educatiu, social i polític.

manifestació escola català Montse Giralt

Participants de la manifestació en defensa del català a l'escola / Montse Giralt

Compromís del Govern

"Necessitem el treball de les institucions. El Govern està compromès", ha afirmat Aragonès, que ha agraït a totes les entitats que van participar a la cimera extraordinària de la llengua d'aquesta setmana per fixar mesurades a curt, mitjà i llarg termini per avançar en l'ús social del català.

També ha agraït que la societat catalana es mobilitzi aquest dissabte en aquesta manifestació i que "els docents continuïn fent el seu treball i que les famílies apostin més que mai per la cohesió social".

"L'escola no es toca", ha conclòs el president de l'Executiu català, que ha criticat els qui volen utilitzar políticament l'escola catalana, i ha subratllat que continuaran defensant el català com a llengua vehicular.

Per la seva part, la secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha carregat contra "els tribunals que volen exercir de mestres". "Veiem una ofensiva política orquestrada pels que volen dividir el nostre país per rascar uns quants vots, i els diem que no podran, que ja n'hi ha prou, que no permetrem que ens divideixin i el defensarem a tot arreu, també des de les administracions i institucions.

Les polèmiques declaracions de Casado

Aquest divendres, el president Aragonès va explicar que els serveis jurídics del Govern estudien les "declaracions infames" del líder del PP, Pablo Casado, sobre el català a les aules de Catalunya. Ho va dir en un missatge a Twitter en el qual va adjuntar un vídeo en el qual Casado assegurava que a Catalunya "hi ha professors amb instruccions de no deixar anar al bany a nens perquè parlen en castellà".

Davant d'aquestes declaracions, Aragonès va reafirmar el compromís del Govern de defensar la veritat i al professorat davant del que ha titllat textualment d'atac indecent: "Deixeu l'educació en pau. ja n'hi ha prou de mentides. Ja n'hi ha prou d'aquesta baixesa moral. Ja n'hi ha prou d'atiar l'odi", va afegir.

 

Foto principal: El president Pere Aragonès en la manifestació en defensa del català a les escoles / Montse Giralt