La presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha assistit a la manifestació en defensa del català i la immersió lingüística organitzada per Somescola després dels últims atacs a la llengua. Abans de començar la manifestació, Borràs  ha denunciat que "som aquí un dia més per defensar el que no caldria que hagués de sortir la gent al carrer a defensar, que és l’escola en català". En aquest sentit, la presidenta de la Cambra catalana ha centrat les seves crítiques en l'estat espanyol, de qui ha assegurat que "no domina l’idioma de la diversitat, del respecte dels consensos i de la riquesa", ja que "l’únic idioma que domina és l’idioma de la imposició". 

Anant més enllà, qui va ser presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes ha lamentat que les persones que s'oposen al model d'immersió lingüística a Catalunya, no ho fan perquè vulguin "més castellà a les escoles", sinó que busquen aconseguir que hi hagi "menys català a tot arreu". "Nosaltres volem el català a tot arreu amb normalitat, però també amb fermesa", ha dit abans de participar en la  manifestació. A més, també ha demanat que es respectin els consensos. 

 

Jordi Sànchez, secretari general de Junts, també ha participat en aquesta manifestació. En el seu cas, ha centrat les crítiques en Pablo Casado, després de les polèmiques declaracions del líder del PP en què assegurava que a Catalunya, hi havia instruccions de no deixar anar al lavabo els nens que parlen en castellà. "Tots aquells que aboquen odi i ganes d’incrementar conflicte com Casado hauran de retirar les seves mentides i no se’n sortiran dividint la ciutadania", ha censurat. 

Sànchez també ha aprofitat l'ocasió per demanar a les autoritats judicials que "treguin les seves sentències de l’escola i deixin la llengua en pau". 

Espanya i el multilingüisme 

Durant aquesta setmana, en què el debat s'ha centrat en els atacs i la protecció de la llengua, Laura Borràs ha manifestat en diferents vegades la seva opinió. Igual que avui, que ha lamentt  que l'Estat no domina l'idioma de la diversitat, Borràs ha deixat clar que no té cap mena d'esperança en què aquest protegeixi la llengua catalana: És evident que "no hi haurà lleis espanyoles que blindin el català", va sentenciar en una entrevista. En ella, també va assegurar que Espanya no creu en el multilingüisme, malgrat que des de la Unió Europea i la mateixa constitució espanyola s'exigeixi la protecció de les llengües minoritàries.

La proposta de Borràs 

Després que els pares d'un infant de P5 exigissin en una escola de Canet de Mar exigís que s'apliqués la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% de castellà a les aules, la presidenta del Parlament va reclamar que fos el conseller d'Educació, Josep Gonzalez Cambray, qui assumís la direcció del centre. La portaveu de Junts, Elsa Artadi, i la CUP van donar suport a la proposta de Borràs. 

En canvi, aquesta no va agradar gens a ERC. Tot d'una va sortir la seva portaveu, Marta Vilalta, a carregar contra una solució "màgica i improvisada", i va demanar forjar consensos per garantir l'autonomia dels centres mentre el Govern fa costat a les escoles. Fins i tot, el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, va criticar aquesta proposta "partidista" i va demanar a Borràs perquè Junts no havia assumit la direcció de les escoles que apliquen el 25% en castellà quan tenia responsabilitats en aquest àmbit.

Unitat pel català 

Tot i aquest estira-i-arronsa durant tota la setmana arran de la protecció de català i els diferents parers dels partits independentistes, avui a la manifestació de Somescola s'ha donat una imatge d'unitat, ja que hi han participat tant polítics de Junts com d'ERC la CUP o Comuns. En un principi s'havia especulat amb la possibilitat que el PSC participés en aquesta manifestació en defensa de la llengua, però finalment s'ha descartat. Els socialistes ho han excusat amb el seu Congrés en què Salvador Illa es convertirà en el secretari general del partit. 

A la imatge principal, Borràs intervé durant la manifestació / Montse Giralt