Ciutadans està revolucionat. Si ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, es va veure obligada a expulsar el diputat Nacho Martín Blanco de l'hemicicle per fer ús reiterat de la seva paraula quan no era el seu torn, avui el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha indignat contra el grup taronja, després que en la sessió de control al president el diputat Carlos Carrizosa hagi comparat el cas de l'escola de Canet de Mar amb el municipi d'Ermua, on va ser assassinat Miguel Ángel Blanco a mans d'ETA.

"Canet és una espècie d'Ermua, salvant les distàncies", ha dit Carrizosa després d'insistir que a Canet de Mar hi ha un nen que esta patint assetjament, en relació a la família d'aquest municipi que va portar als tribunals la immersió lingüística i va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decretés que la classe del seu fill ha de fer un 25% de les hores lectives en castellà.

 

Ha estat una comparació que també ha rebut la sorpresa de l'hemicicle, i llavors Aragonès, indignat, l'ha avisat: "Avui s'ha equivocat. El conec i estic convençut que quan hi pensi se'n penedirà del que ha fet". Així mateix, ha etzibat a Carrizosa que aquesta comparació demostra que el seu partit no té arguments, i l'ha avisat que això que ha fet "no hauria d'estar permès" perquè és un insult a totes les víctimes de violència i terrorisme. 

No ha estat l'únic moment en què s'ha abordat el català durant la sessió de control, i és que la majoria dels grups hi han dedicat part de les seves intervencions. Des de Vox, Ignacio Garriga ha acusat a l'Executiu de ser "la pitjor condemna per Catalunya" i l'ha amenaçat que aviat milers de famílies sortiran als carrers a reclamar els seus drets en matèria d'educació. A aquesta qüestió Aragonès ha carregat contra els que volen trencar la convivència i ha afirmat que estaran al costat de les solucions i consensos socials.

I també el líder del PP, Alejandro Fernández, ha retret a Aragonès la seva gestió i l'ha acusat d'aplicar un cordó sanitari a la família de Canet. El president ha esclatat i ha reclamat que deixin en pau l'escola catalana: "Ja n'hi ha prou d'intentar aconseguir vots a Espanya trencant la cohesió a Catalunya. Ja n'hi ha prou", ha reiterat.

Sigui com sigui, Aragonès ha demanat unitat a les forces que defensen l'escola catalana, una qüestió a la qual també ha apel·lat el president de Junts, Albert Batet, que ha demanat no fer un ús partidista de la llengua i a apostat per un "front unitari" i garantir al màxim els drets lingüístics dels catalanoparlants: "És l'hora de l'acció i la responsabilitat".

També el líder socialista, Salvador Illa, ha fet menció a la qüestió. El partit, en entredit després de dir que no assistiran a la manifestació en defensa del català a les aules convocada per Somescola, ha avisat que el seu grup no participarà de la pugna partidista: "Deixin tots en pau l'escola catalana, uns i altres", i ha demanat serenor. A aquesta qüestió Aragonès ha contestat que després del debat d'avui, poden saber amb qui es pot comptar i amb qui no per defensar l'escola. 

Mocions pel català

No serà l'únic moment del dia en què s'abordarà el català avui a la Cambra Catalana i és que al llarg del matí hi ha diverses interpel·lacions i mocions sobre la sentència del Tribunal Suprem en que imposa el 25% del castellà a les aules. La CUP en presenta una per demanar que es garanteixi que la llengua catalana sigui la llengua vehicular de l'ensenyament i que la Conselleria d'Educació assumeixi la plena responsabilitat de la garantia que la immersió lingüística es compleix. Per altra banda, PP i Cs porten mocions exigint que el Govern apliqui la sentència del Suprem. 

 

A la imatge destacada, el president del Parlament, Pere Aragonès / Sergi Alcàzar