Que l'Estat espanyol i tots els seus aparells són adversaris per a la llengua catalana no és cap notícia, i malauradament hem aprés a conviure-hi. Però més enllà d'aquest adversari, pel president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, n'hi ha un altre: la mateixa societat catalana, incapaç d'anar junta i actuar amb sentit d'estat per defensar un dels béns més preuats de la societat: la llengua. 

Aquesta ha estat una de les principals reflexions que ha compartit aquest dijous Cuixart en el marc de la xerrada col·loqui El català, en perill? El català, en acció!organitzada per ElNacional.cat, que ha comptat amb les intervencions de Cuixart; de l'editora de Viena Edicions, Blanca Pujals; el professor i creador del canal Malaia, Arnau Rius; i l'escriptora, editora i directora de l’Institut Ramon Llull entre el 2018 i el 2021, Iolanda Batallé. L'acte ha estat moderat per la periodista Marta Lasalas i ha tingut lloc a les Cotxeres del Palau Robert.

Així, en la seva intervenció Cuixart ha lamentat que, davant els recents atacs a la llengua, el país s'estigui oblidant de fer camí de manera conjunta, i ha assegurat que el que va ser un gran acord de país avui ja no ho és, sobretot en referència al PSC, de qui ha lamentat que hagi abandonat els consensos i s'estigui alineant amb els partits que estan en contra de la immersió lingüística: "Nosaltres estem oblidant la importància de fer aquest camí junts".

 

Jordi Cuixart: "Que no ens divideixin els nens a l'escola. El que és important preservar és la cohesió social a l'escola catalana"

És per això que ha dit que cal emplaçar les administracions a aplicar la llei de política lingüística, perquè la defensa del català no ha de ser només des de les entitats i la societat civil, sinó que sobretot s'ha d'exigir a les administracions: "Hem de fer autocrítica. En els últims 8-10 anys, buscant l'Estat, hem perdut la nació".

"La societat civil hi té molta responsabilitat, però siguem exigents amb les nostres institucions", ha reiterat, i a partir d'aquí ha parlat de la llei audiovisual que aquests dies ha estat pactant ERC amb la Moncloa fins a arribar a un acord final ahir mateix. Cuixart ha alertat que amb aquesta llei es posa en joc el consum de l'audiovisual de les generacions que venen.

 

 

Així mateix, ha avisat que aquesta norma, si no inclou règims sancionadors i quotes blindades, no val per res, per la qual cosa ha demanat fer front comú: "Polítics catalans, poseu-vos les piles". Així mateix, ha reclamat deixar les dinàmiques partidistes de curta volada i posar-se d'acord per trobar un consens i dir-li a l'Estat espanyol quines són les línies vermelles. Perquè si el català no es defensa amb determinació, acabarà desapareixent, ha alertat.

 

A la imatge destacada, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / Sergi Alcàzar