Els retrets de Junts a ERC i al president, Pere Aragonès, s'han multiplicat al llarg del cap de setmana. El detonant ha estat tant la polèmica provocada a una escola de Canet per la decisió judicial d'imposar un 25% de l'ensenyament en castellà, com les negociacions amb el govern espanyol sobre la llei audiovisual o, senzillament, el mateix funcionament del pacte de Govern. I el president ha replicat des d'Alp (Cerdanya) on avui participava al Consell de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Ho ha fet en ser preguntat sobre les declaracions de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que aquest matí ha demanat que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, assumeixi la direcció dels centres educatius per evitar que l'exigència de la justícia recaigui sobre els equips dels centres. 

"El que necessitem, sobre la taula són solucions. No entraré en cap picabaralla partidista perquè no és el que espera la gent d'un govern i els seus representants", ha advertit Aragonès. El president, que ha defugit respondre a la proposta de Borràs, ha reclamat no aplicar a aquests temes el que ha descrit com a "lògica partidista" i "tàctica de curt termini". "Si us plau centrem-nos en una lògica de país", ha reblat.

 

Aragonès ha fet aquestes declaracions en una compareixença conjunta amb el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, amb qui s'han reunit aquest matí en el marc del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus, que fins ara presidia Catalunya però a partir d'ara assumirà Euskadi. 

Deixar en pau l'escola

En relació al conflicte arran de la petició d'una família de Canet que es compleixi el 25% d'ensenyament a l'escola del seu fill, el president ha demanat que "es deixi en pau l'escola catalana", ha insistit que "el model lingüístic és un model d'èxit, de consens polític, social i pedagògic" i que el departament està treballant per trobar una sortida que sigui "permanent i solida" i pugui tenir continuïtat en el temps.

Davant la proposta de Borràs que Cambray faci com va fer Clara Ponsatí l'1-O i assumeixi la responsabilidad dels centres escolars per evitar que la justícia pressioni els docents, s'ha limitat a explicar que la resposta s'haurà de fer des del consens polític, social i pedagògic, a partir de la cimera que aquesta setmana mantindran entitats socials i pedagògiques. 

La defensa del català a l'ensenyament ha estat un dels temes que ha provocat les crítiques de Junts, però no ha estat l´únic. El partit de Puigdemont ha mostrat també el malestar davant la negociació de la llei d'audiovisual que es debat al Congrés, després que el govern de Pedro Sánchez ha incomplert els acords que tenia amb ERC en relació a aquest text i gràcies als quals va obtenir els vots republicans per tirar endavant els pressupostos. Tot plegat ha provocat que el vicepresident, Jordi Puigneró, advertís en una entrevista a ElPuntAvui que l'executiu està en crisi després del trencament de l'acord amb la CUP.

"Aquest govern té uns pressupostos -ha recordat el president en ser interrogat sobre les crítiques de Puigneró-. Tots i cada un dels membres del Govern s'ha de concentrar en aquests pressupostos per al desenvolupament de l'acord de govern. Seguirem treballant per enfortir aliances", ha reblat.

Aragonès Urkullu / Jordi Bedmar

Aragonès, junt a Urkullu, en un moment de la roda de premsa / Jordi Bedmar

Urkullu: "solidari"

També Urkullu ha estat interrogat sobre la llei de l'audiovisual que es debat a l'Estat. El lehendakari s'ha declarat "solidari pel que és la preocupació" del Govern davant del projecte de llei audiovisual, però ha evitat comprometre el seu partit.

"Ens preocupa i a mi em preocupa molt la llei audiovisualEspero que els aspectes més negatius de la nova llei puguin ser solucionats durant la tramitació", s'ha limitat a assegurar Urkullu. Això no obstant, el lehendakari, que ha insistit repetidament que aquest és un tema que afecta al seu partit i no al govern, ha advertit en relació a les esmenes que ha presentat ERC als pressupostos, que considera necessari que totes les institucions tinguin els pressupostos aprovats l'any vinent.

Jocs d'Hivern

Al Pirineu, Aragonès ha estat preguntat també sobre els Jocs Oímplics d'hivern. També en aquest cas ha evitat pronunciar-se sobre declaracions dels alcaldes de la zona, i ha insistit que la candidatura dels JJOO pot ser una bona oportunitat, que cal treballar conjuntament, no des d'un despatx de Barcelona, i fer-ho de manera sostenible. "La nostra voluntat és reunir-nos amb el territori per abordar aquesta candidatura, que també pot ser un catalitzador d'inversions i situar els Pirineus al mapa", ha afegit.

 

A la imatge principal, el presidents català i basc, Pere Aragonès i Iñigo Urkullu, durant la reunió que han mantingut a Alp / Jordi Bedmar