Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural, no podia faltar aquest matí a la manifestació de la plataforma Somescola per defensar el model d'immersió lingüística davant els últims atacs. Abans de començar, Cuixart ha fet una crida a "plantar cara" davant "la nova intromissió del poder judicial contra el model d'escola catalana, un model de convivència que genera consens". En el seu discurs, el líder independentista ha demanat que "ningú no tingui cap dubte que el catalanisme social cívic i polític ens trobarà als carrers per defensar aquest model d’èxit". 

Concretament, Cuixart ha recordat que la immersió lingüística compta amb el consens "de la societat catalana, de la comunitat educativa i també de la comunitat internacional". Per tot plegat, ha afegit que l'escola catalana és garantia de cohesió social i del bon funcionament de la societat. 

Apel·lar el PSC 

Si bé durant aquesta setmana s'han produït moments de tensió entre els partits independentistes en la defensa de la immersió, avui tots s'han unit en la manifestació de la plataforma Somescola. Hi han assistit representants d'ERC, Junts, CUP i comuns. Amb tot, Jordi Cuixart no ha aconseguit convèncer el PSC, a qui durant aquesta setmana ha anat apel·lant perquè defensin, com a partit catalanista, aquest model de consens. 

"Com a fill de família castellanoparlant, us demanem de tot cor a tots els partits de tradició catalanista que deixeu de fer política de curta volada i us poseu a treballar d'una vegada per totes per blindar model d'escola catalana", va reclamar Cuixart durant la Nit de Santa Llúcia. Amb tot, el PSC finalment no ha assistit a aquesta manifestació. Els socialistes catalans ho han excusat pel fet que al mateix temps celebra el seu Congrés per designar Salvador Illa com a secretari general del partit. 

El paper de les administracions 

En el col·loqui El català, en perill? El català, en acció!, organitzat per ElNacional.cat, Jordi Cuixart va lamentar que, davant els recents atacs a la llengua, el país s'estigui oblidant de fer camí de manera conjunta. En aquest sentit, va censurar que el que va ser un gran acord de país avui ja no ho és, sobretot en referència al PSC, de qui ha lamentat que hagi abandonat els consensos i s'estigui alineant amb els partits que estan en contra de la immersió lingüística: "Nosaltres estem oblidant la importància de fer aquest camí junts".

És per això que va reclamar emplaçar les administracions a aplicar la llei de política lingüística, perquè la defensa del català no ha de ser només des de les entitats i la societat civil, sinó que sobretot s'ha d'exigir a les administracions: "Hem de fer autocrítica. En els últims 8-10 anys, buscant l'Estat, hem perdut la nació".

A la imatge principal, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, a la manifestació de Somescola / Montse Giralt