Una setmana després de l'acord d'ERC amb el PSOE, aquest dijous Junts també ha arribat a un pacte amb els socialistes, signat a Brussel·les. I els republicans han volgut celebrar aquesta entesa assegurant que és una bona notícia per Catalunya que constata que la via de la negociació és la que permet fer avançar el país amb lleis com la de l'amnistia. Així ho ha dit la portaveu d'Esquerra, Raquel Sans, que s'ha fet seu l'acord dels de Carles Puigdemont per a la investidura de Pedro Sánchez, que es preveu per a la setmana vinent a l'espera de tancar també un pacte amb el PNB, l'última peça que falta per encaixar en el trencaclosques que va començar amb les eleccions del 23 de juliol. Sans ha reaccionat a l'entesa des del faristol del Parlament (abans ho han fet la CUP i els comuns, amb visions ben diferents) celebrant que aquesta es produeix en els mateixos termes que els republicans han reivindicat en els últims quatre anys. 

 

🔴 Negociacions per a la investidura de Sánchez, DIRECTE | Última hora dels acords

"Amb l’acord d’avui s’evidencia, i ho celebrem, que la via de la negociació ens permet avançar com a país. Sempre hem dit que és la manera d’avançar i trobar acords", ha subratllat la portaveu republicana, que també ha tret pit que els acords del PSOE amb l'independentisme permeten "barrar el pas a la dreta i a l'extrema dreta més reaccionària", cosa que pren "més sentit que mai" després dels últims fets a Madrid. "Des d'ERC ho hem dit sempre, per frenar l'extrema dreta hi serem si Catalunya guanya. Avui és un dia per congratular-nos", ha reiterat la diputada al Parlament. Quan Gabriel Rufián va comparèixer després de conèixer els resultats electorals del 23 de juliol, unes eleccions en les quals ERC va perdre fins a sis diputats a Madrid, ja es va pronunciar en aquesta línia i va presentar un "dilema" a PSOE i Sumar: "O Catalunya o Vox". 

Sense retrets a Junts i apostant per la coordinació 

Tot i que en el seu discurs per explicar l'acord marc al qual Junts havia arribat amb el PSOE després de setmanes de negociacions el president Puigdemont ha atacat els republicans assegurant que "l'a canvi de res" ha anat a parar avui a la paperera de la història, Raquel Sans ha defugit de la confrontació amb Junts. Preguntada per aquestes paraules ha reiterat que és una "victòria" per Catalunya l'acord signat a Brussel·les: "Ens volem centrar en allò que ens fa avançar, no ens distraurem d'aquest camí", ha insistit, abandonant els retrets. En la mateixa línia, Sans ha apostat per la coordinació amb Junts durant aquesta legislatura a Madrid. Tot i que els republicans han anat demanant que la negociació de les dues formacions independentistes amb els socialistes fos coordinada per no donar avantatge al PSOE amb les converses, aquesta no s'ha acabat produint i els acords s'han signat amb una setmana de diferència. Per això, la republicana ha deixat clar que les dues formacions están davant una "bona oportunitat" per sincronitzar-se.

Aragonès veu punts en comú entre els acords

Les paraules de la portaveu republicana coincideixen amb les del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fet una breu valoració als passadissos del Parlament, on aquest dijous s'estava celebrant un ple. I ho ha fet remarcant els punts que, considera, tenen en comú els acords del PSOE amb Junts i amb ERC, que passen, sobretot, per la llei d'amnistia: “Celebro que pugui tirar endavant, que s’obre una etapa en què ens centrarem en la resolució del conflicte polític i que coincidim en la via de la negociació per a aconseguir aquests objectius".. Aragonès, però, no ha volgut valorar si aquest de Junts i el PSOE és un acord de legislatura, com han subratllat els socialistes, o de legislatura.