El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha retret a Junts que no es vulgui "coordinar" per establir uns objectius comuns de l'independentisme en les negociacions a Madrid, en el marc de l'eventual investidura de Pedro Sánchez. Durant una conferència organitzada pel grup europarlamentari de l'Aliança Lliure Europea al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Junqueras ha afirmat que té la mà estesa, però lamenta que "malauradament alguna força independentista no es vol coordinar", tirant un clar dard al partit que lidera de facto Carles Puigdemont i que, sabent-se decisius, descarten compartir el pastís de la rellevància i el focus amb els republicans, socis habituals al Congrés del govern de coalició de Sánchez i als quals majoritàriament es dona per descomptat el seu suport. 

Junqueras, que amb motiu de la Diada s'ha reunit amb partits independentistes d'Escòcia, Irlanda i el Quebec, ha aprofitat la compareixença pública per assenyalar que els vots independentistes són "més imprescindibles" ara que no pas després de les eleccions generals del 2019 i que es pot aprofitar per anar "molt més enllà" per assolir els objectius independentistes. Objectius pels quals, però, es requereix, diu el líder de l'esquerra independentista, coordinació amb Junts. "No defallim", ha conclòs Junqueras.

Aliances amb EH Bildu i BNG

El líder republicà ha exemplificat aquesta "coordinació" que reclama amb les aliances que ERC ha teixit amb altres forces independentistes d'arreu l'Estat, com EH Bildu al País Basc i el BNG a Galícia. Junqueras ha plantejat, així mateix, que si es fes un referèndum sobre la independència el mateix dia a Catalunya i a Euskadi, l'independentisme "seria més fort" i donaria "més confiança i seguretat" a la societat.

Autodeterminació sobre la taula

D'igual forma que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha defensat aquesta setmana que a hores d'ara i de cara a la investidura és més adient acotar les condicions de l'independentisme a l'amnistia i deixar aparcat de moment el referèndum —ha parlat de 'dues fases'—, el president d'ERC ha afirmat aquest diumenge que la seva formació no renunciarà "a incloure l'autodeterminació a la taula de negociació" i ha apuntat que l'amnistia "és un pas més cap al conjunt de reivindicacions" de Catalunya. 

Reunions amb independentistes d'arreu del món

Oriol Junqueras es va reunir aquest divendres amb el líder del Bloc Quebequès i diputat al parlament canadenc, Yves-François Blanchet, i ho ha fet aquest diumenge amb el líder del Sinn Féin, Declan Kearney, i el del Partit Nacionalista Escocès (SNP) i exministre del govern escocès, Michael Russell, per compartir objectius i estratègies a les respectives nacions.