El número tres del PSOE, Santos Cerdán, ha exposat aquest migdia des de l'hotel Sofitel de Brussel·les les línies mestres d'un acord que ha batejat d'"històric" amb Junts per Catalunya. Ambdues formacions es van emplaçar el dimecres, tal com va avançar ElNacional.cat, a tancar l'acord aquest dijous, pacte que han enllestit aquesta mateixa matinada i que ja han rubricat el mateix Cerdán i el secretari general de Junts, Jordi Turull. El secretari d'Organització socialista, que ha estat a la capital belga des del diumenge tancant les negociacions amb els juntaires, ha reivindicat l'entesa com una "oportunitat històrica per resoldre un conflicte que només es pot solucionar des de la política". "Tenim discrepàncies profundes el PSOE i Junts, però som capaços de trobar punts de retrobament per al benestar dels ciutadans", ha indicat. Cerdán ha assenyalat que aquest pacte és per a tota la legislatura —per tant, que no només inclou un acord per a la investidura— i que permet obrir una "nova etapa històrica a partir del respecte i reconeixement de l'altre, una solució política i negociada".

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora
 

El dirigent del PSOE ha destacat que el pacte arriba en un "moment clau" per al país i ha afirmat que és "imprescindible formar com més aviat millor un govern progressista que doni compliment al mandat del 23 de juliol". Segons Cerdán, els ciutadans van dir "no a la crispació, a l'enfrontament, a l'odi; i van dir sí a l'acord, la convivència i el progrés". El socialista ha admès que, sis anys després de l'1-O, "segueix sense resoldre's el conflicte de fons" a Catalunya. Per això, el número tres del PSOE ha subratllat que hi ha una "voluntat i oportunitat real" per "tornar a la política la resolució de qualsevol dissens" i obrir "un camí d'una nova entesa" per "no deixar que el passat condicioni el futur". "Ens comprometem a concedir a la societat catalana i espanyola un nou horitzó on la política sigui el marc en què es resolguin les diferències", ha sentenciat.

 

El PSOE dona per tancada la llei d'amnistia

Sobre el fet que no es conegui el contingut de la llei d'amnistia, Santos Cerdán ha afirmat que l'acord en aquesta matèria està "tancat", però que encara l'han de veure la resta de grups que la votin favorablement i per això no ha estat presentat encara. El secretari d'Organització dels socialistes ha expressat que li agradaria que la llei estigués firmada per tots els partits que li donin suport. Cerdán ha insistit que està ja acordada amb Junts i que des de les seves files estan "molt contents" amb l'acord, que ha destacat que és "de legislatura i per a quatre anys". Sobre l'abast de l'amnistia, el PSOE explica que cobreix des del 2012 fins a l'actualitat i que en cap moment s'ha parlat de "noms en particular" durant la negociació. Davant les imputacions pel cas del Tsunami Democràtic, Santos Cerdán ha explicat que Junts ha volgut fer una "relectura" del que tenien parlat sobre la llei d'amnistia.

El document de l'acord amb el PSOE recull que s'establiran meses de treball al llarg de la legislatura i que la primera de les reunions se celebrarà aquest mateix novembre. És en aquesta on el text indica que Junts traslladarà la proposta de celebrar un referèndum d'autodeterminació reconegut per l'article 92 de la Constitució, mentre que el PSOE vol parlar de "desenvolupament" de l'autogovern. Cerdán ha explicat que la posició del PSOE sobre el referèndum és "clara" i que tot el que faran serà "dins de la Constitució". Pel que fa al reconeixement nacional de Catalunya, el socialista ha reconegut que ha format part de les negociacions, però que serà una carpeta que se seguirà tractant en les reunions de treball amb Junts: "Cal recordar que la Constitució parla de nacionalitats". Ara, amb el suport de Junts garantit, Pedro Sánchez ja compta amb 173 vots favorables, de manera que ja frega la majoria absoluta. En aquesta equació falta el PNB, amb qui també s'està a prop de l'entesa, segons el secretari d'Organització del PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!