El PSOE acaba la setmana amb dos acords pendents per a la investidura de Pedro Sánchez, amb Junts per Catalunya i amb el PNB. El pacte amb els primers estaria més o menys definit, però encara quedarien alguns "serrells" per tancar, especialment el referit al perímetre de la llei d'amnistia. Quant als jeltzales, l'acord està encara més lluny, segons han apuntat diversos mitjans espanyols. Fonts del PNB han assegurat a RTVE que "no hi ha acord", i que han advertit als socialistes que cal "avançar en temes importants". El Independiente explica que no s'espera que hi hagi un acord imminent. A més, apunta que els nacionalistes bascos estan sent molt exigents en les negociacions per assegurar-se un mínim de garanties i evitar incompliments per part de Sánchez, tal com va succeir en l'anterior legislatura.

El que és segur és que al PNB no tenen pressa, malgrat que el PSOE hagi intentat fixar la data per a la investidura la setmana vinent. "Ens prendrem tot el temps que necessitem, hi ha marge fins al dia 27", va afirmar aquest dijous la presidenta de la formació a Biscaia, Itxaso Atutxa, en una roda de premsa. D'altra banda, Atutxa va apuntar a la importància que els cinc diputats del PNB al Congrés tindran en la nova legislatura, i va assegurar que Sánchez "els necessitarà totes les setmanes". Un suport que servirà per fiscalitzar els compliments dels acords, ja que actualment la relació amb els socialistes està marcada per la desconfiança. 

Els punts clau de les negociacions entre el PNB i el PSOE

Entre les qüestions que el PNB ha posat sobre la taula en les negociacions amb el PSOE hi ha el compliment íntegre de l'Estatut de Gernika, de 1979, que malgrat que s'havia dissenyat fins i tot amb un cronograma en la passada legislatura, no es va arribar a materialitzar. Així, els jeltzales exigeixen el traspàs de més d'una vintena de competències pendents, incloent-hi el traspàs del règim econòmic de la Seguretat Social, i altres qüestions com ara la gestió dels ports o les conques hidrogràfiques. També exigeixen inversions i infraestructures, com ara en l'alta velocitat. 

Per altra banda, el PNB també busca ampliar l'autogovern basc a través de l'actualització de l'Estatut, amb fórmules que incloguin qüestions com el dret a decidir o el reconeixement de la nació basca. Tanmateix, primer caldria fer efectiu el compliment de l'Estatut vigent, de manera que aquesta qüestió es podria plantejar al llarg de la legislatura. El que si és clar és que els jeltzales no trencaran converses amb el PSOE, ja que han reivindicat en múltiples ocasions el seu compromís per evitar un govern del PP i Vox. El portaveu del PNB, Aitor Esteban, és qui està liderant les negociacions, però en l'equip també hi participa el president de la formació, Andoni Ortuzar, i altres membres de la cúpula del partit.