El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha advertit en una compareixença des de Brussel·les que l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez aquesta legislatura penjarà d'una negociació permanent que aporti resultats. És a dir, que si no hi ha acords i no es compleixen els compromisos, "la legislatura no tindrà cap recorregut". Ha advertit que "a diferència de la legislatura passada, en què el govern de Pedro Sánchez va arrencar amb l'estabilitat garantida a la butxaca, aquí se l’haurà de guanyar acord a acord". "El 'a cambio de nada' ha anat a la paperera de la història", ha reblat, marcant distàncies amb el pacte que ERC va tancar fa quatre anys amb el PSOE i que va permetre a Pedro Sánchez tirar endavant la legislatura.

 

Puigdemont ha comparegut al Press Club de la capital belga després que, tal com va avançar ahir ElNacional.cat, aquest dijous el secretari general de Junts, Jordi Turull, i el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, hagin signat l'acord que ha de garantir els vots dels diputats de Junts per a la investidura de Pedro Sánchez, amb la tramitació d'una llei d'amnistia, així com amb l'obertura d'una negociació sobre l'autodeterminació de Catalunya.

Després de signar l'acord, ha admès que "és innegable que les relacions entre PSOE i Junts no conviden a l'entusiasme". "No ens faríem cap favor negant l'evidència", ha afegit. I, tanmateix, ha volgut reconèixer l'honestedat de les dues formacions en reconèixer el camí que els separa i les dificultats que comportarà. "Que ningú no es cridi a engany, tenim molta feina i poc temps per fer-la", ha reblat.

Des de l'exili belga, ha assenyalat la criminalització del moviment independentista com un dels principals obstacles que haurà de superar aquesta entesa, per la qual cosa s'havien fixat dues condicions prèvies: eliminar l'independentisme com a objectiu dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat, i la supressió de qualsevol referència a l'independentisme a Europol. Tot i subratllar que aquests dos punts, juntament amb l'amnistia, haurien de contribuir a la desjudicialització del procés, també ha admès que això no serà garantia absoluta per acabar amb el lawfare, per la qual cosa han de ser les comissions d'investigació les que permetin l'erradicació "dels elements podrits" que hagin participat en aquesta guerra bruta.

Mediador internacional

Igualment clau per al funcionament d'aquest pacte és que la negociació sigui arbitrada pel mediador que han pactat les dues formacions. "No pot ser ni català ni espanyol. Per tant, ha de ser internacional", ha explicat Puigdemont, que també ha deixat clar que, si ha de prendre part a les trobades, aquestes no es podran desenvolupar a l'estat espanyol. Tal com s'explica al document acordat, aquest mes de novembre hi haurà la primera sessió de treball de la comissió negociadora.

 

Puigdemont ha insistit que, per arribar fins aquí, el seu partit no ha hagut de girar full del referèndum ni assumir que hagin comès cap delicte. "No ens ha calgut demanar perdó i mantenim la posició", ha assegurat. "I és des d’aquesta posició que ens comprometem a un procés de negociació, no pas de mer diàleg, amb tot el que això representa. Mentre duri la negociació i es produeixin avenços, complirem amb els compromisos que ens hem compromès", ha garantit.

De fet, no ha amagat en cap moment la voluntat de marcar distàncies amb els acords que la legislatura passada va tancar ERC amb el PSOE. "Que quedi clar que per fer el que s'ha fet i dir el que s'ha dit, Junts no fa cap falta", ha subratllat. Ha assegurat que, per contra, el pacte que han signat amb el PSOE obre una etapa inèdita en què "no s'ha fixat cap altre límit que la voluntat del poble de Catalunya, expressada a través del Parlament" i que, per aquesta raó, el document insisteix a refermar el 9-N i l'1-O.

El relat de Puigdemont s'ha remuntat al Decret de Nova Planta i als reiterats intents de Catalunya al llarg de la història pel seu reconeixement, fins a concloure que "la convivència amb Espanya ha arribat a fer-se insostenible".