El PSOE i ERC han signat aquest dijous un acord per la investidura de Pedro Sánchez. El document detalla els punts de l'acord, que han explicat en paral·lel en sengles rodes de premsa el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, des de Barcelona. 

El ministre de la Presidència en funcions i negociador del PSOE, Félix Bolaños, ha assegurat que l'acord que els socialistes han tancat amb ERC per la investidura de Pedro Sánchez pretén "girar full i obrir una nova etapa". Així ho ha afirmat en una roda de premsa a la seu del PSC, acompanyat pel líder del partit a Catalunya, Salvador Illa, on ha afegit que el pacte implica "millores per a la convivència". "Volem tornar a la política el que mai no hauria hagut de sortir-ne", ha explicat, referint-se especialment a la llei d'amnistia. Sobre aquesta qüestió, ha recordat que encara s'està ultimant el pacte amb Junts i ha demanat "discreció", tot i que ha dit que confia que es pugui resoldre "ben aviat".

 

 

 

Acord per mantenir la taula de diàleg

ERC i PSOE acorden mantenir la taula de diàleg i crear-ne una de nova de partits per tal "d'acompanyar-la i facilitar el diàleg". A més, en el marc d'aquest acord, també es condona al Govern 15.000 milions d'euros del fons de liquiditat autonòmica (FLA). A banda, els dos partits han acordat el traspàs de Rodalies, que d'ara endavant serà gestionat per una nova empresa, Rodalies Catalunya, compartida entre l'Estat i Catalunya fins que no es completi el traspàs.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha celebrat aquest dijous a la tarda l'acord d'investidura amb el PSOE. "Avui guanya Catalunya", ha subratllat durant la roda de premsa posterior a la signatura del pacte. Des de la seu de Calàbria, Junqueras ha afirmat que la taula de diàleg serà "entre governs", tal com consta a l'acord, i ha instat els partits a crear, en tot cas, "altres taules" si així ho consideren. El president d'ERC també ha destacat que la figura de verificació de la negociació ha de tenir un "reconegut prestigi". Junqueras ha reiterat que la reducció del deute de 15.000 milions d'euros i l'estalvi de 1.300 milions d'euros en interessos és "bo" per a tota la ciutadania.

Sobre la figura de la mediació en la taula de diàleg entre el Govern i la Moncloa, el document afirma el següent: "Es crearà un espai de negociació entre tots dos partits que compti amb un mecanisme que tingui les funcions d'acompanyar, verificar i realitzar seguiment de tot el procés de negociació i dels acords als quals s'arribi".