Els comuns aplaudeixen l'acord que Junts per Catalunya i el PSOE han anunciat aquest dijous per a la investidura de Pedro Sánchez. La presidenta del grup parlamentari d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha comparegut des de la sala de premsa del Parlament per traslladar que aquest pacte certifica que "avui és un bon dia per a Catalunya, per als catalans i catalanes i per a la democràcia". "Tindrem un govern progressista i a favor de Catalunya", ha celebrat Albiach. La parlamentària dels comuns considera que, amb l'entesa Junts-PSOE, "guanya Catalunya i perd la intransigència, l'odi i aquells qui volen incendiar el país".

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora

Des dels comuns, sostenen que l'acord és "positiu" i un "primer pas" que "demostra l'altura política" de totes les parts implicades: "És molt important que hagin estat capaços de pactar els desacords", ha defensat Jéssica Albiach. Tot i que a Sánchez encara li falten tres vots per a la majoria absoluta —encara cal confirmar el suport del PNB—, a En Comú Podem estan convençuts que el PSOE i Sumar podran reeditar un executiu de coalició. En paral·lel, Albiach ha elogiat que hi hagi un acord per a una llei d'amnistia, un "pas natural per al procés de desjudicialització després dels indults i l'eliminació del delicte de sedició". "A més, continuarem pujant el salari mínim interprofessional, les pensions, la regulació dels lloguers, es reformarà el sistema de finançament i s'acabarà amb unes llistes d'espera sanitàries que són eternes", ha afegit la dirigent dels comuns.

 

Albiach confirma que els comuns formaran part del govern PSOE-Sumar

Els comuns ja han format part del govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos, fent-se càrrec del ministeri d'Universitats. En primer terme, el titular va ser Manuel Castells, i el va substituir a finals de desembre de 2021 Joan Subirats. Preguntada per si en aquesta ocasió també formaran part de l'executiu, Jéssica Albiach ho ha confirmat: "Serà un fet, els comuns tindrem una persona al govern i, quan tinguem el nom, el comunicarem". De fet, el nom d'Albiach és un dels que s'ha situat a les travesses per ser ministra. La diputada també ha volgut agrair a tots els equips negociadors la feina feta: "Les negociacions no podien ser una competició entre partits, era una tasca col·lectiva, calia generositat i celebrem que així ha estat". En particular, Albiach ha volgut donar les gràcies a Jaume Asens, qui ha format part de les converses en nom de Sumar, i ha afirmat que "sense ell aquest acord hauria estat molt més difícil".