Set mil ultraespanyolistes, segons la delegació del govern espanyol, han convertit aquest dimarts el centre de Madrid en un escenari de violència, amb encerclades a la seu de Ferraz i el Congrés dels Diputats. La policia espanyola ha acabat carregant contra els manifestants que han intentat trencar el cordó policial, i ha disparat gas lacrimogen contra els assistents que assetjaven la seu del PSOE. Una nit més, la capital espanyola ha vist els seus carrers desfermats contra l’amnistia a independentistes. “Puigdemont, a prisión” i “Pedro Sánchez, hijo de puta”, han estat els grans ‘hits’ dels càntics dels ultres concentrats aquest vespre a Madrid. 

No és la primera nit que la policia carrega contra ultraespanyolistes aquests dies. Aquest dilluns, el CNP es va veure sobrepassat per la quantitat d’assistents a la convocatòria de l’extrema dreta. Aquest cop, però, els manifestants catalanòfobs que protestaven contra una llei d’amnistia s’han topat amb un dispositiu policial incrementat. La intenció de la policia espanyola era evitar que tornessin a circular imatges de càrregues contra ciutadans vestits amb la rojigualda, i que no es repetís l’ús del gas lacrimogen. No ha estat així. 

Protesta amnistia acord independentistes seu PSOE Ferraz, Efe
Efe

Grups neonazis i Desokupa, implicats en la manifestació

La direcció de la policia espanyola ha decidit incrementar en desenes els efectius enviats al barri madrileny d’Argüelles un cop han sabut que el grup neonazi Bastión Frontal pretenia implicar-se en la protesta d'aquesta tarda davant de la seu socialista. També havia manifestat la seva intenció de participar en la protesta Daniel Esteve, el líder de Desokupa, organització pertanyent a l’ecosistema de l’extrema dreta de Vox.

policia ferraz
Europa Press

Aquest mateix dimarts, el govern espanyol ja havia sortit en defensa del PSOE. En l’habitual roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez ha assenyalat que “atemptar contra els partits polítics és atemptar contra la democràcia”. “Més que mobilitzacions, són atacs”, ha volgut deixar clar, a més de dirigir bona part dels seus atacs al PP. Vox és qui hi ha al darrere d’aquestes mobilitzacions —hi ha participat el mateix Santiago Abascal—, però el PP està fent els ulls grossos; fins i tot alguns dirigents populars han sortit a mostrar-se comprensius amb les mobilitzacions a les seus del PSOE.

Ferraz, Congrés, un altre cop Ferraz, càrregues i gas lacrimogen

La mobilització d’aquest dilluns s’ha concentrat en un primer moment a Ferraz. Hi havia certa calma tensa quan un centenar de manifestants han animat els assistents a fer cap a La Moncloa. Ràpidament, han canviat de plans, i han decidit concentrar-se a les portes del Congrés dels Diputats. Han col·lapsat la Gran Via de Madrid i el Paseo del Prado de la capital espanyola. Un cop s’han trobat la cambra baixa custodiada per una dotzena de furgons policials, han fet mitja volta.

La concentració davant el Congrés no ha arribat als 15 minuts. I, en un joc del gat i la rata amb la policia, han decidit tornar cap a Ferraz. Enmig de càntics feixistes i de simbologia neonazi, la seu del PSOE ha tornat a ser l’objectiu dels ultres. Ha estat llavors quan ha començat la gresca. Una munió especialment alterada ha començat a llançar ampolles de vidre contra els agents que formaven part del cordó policial, i han intentat rebentar les tanques que custodiaven la seu estatal dels socialistes.

Llavors, el CNP ha disparat salves per advertir d’una càrrega imminent. Amb les porres han colpejat desenes d’ultraespanyolistes, que s’han dispersat ràpidament a causa del gas lacrimogen disparat per la policia. Cap a les onze de la nit d’aquest dimarts, quedaven pocs ultres deambulant pels carrers i mirant de provocar la policia.