L’acord entre el PSOE i Junts per Catalunya és una “humiliació” per als espanyols i una “submissió” de Pedro Sánchez cap a Carles Puigdemont. Així és com ho veu el PP. La secretària general del partit, Cuca Gamarra, ha valorat com “un dia trist per a Espanya” la signatura d’un pacte entre socialistes i juntaires per mantenir Sánchez a la Moncloa. “Els polítics que van trepitjar els nostres drets i llibertats fa sis anys avui es riuen de nosaltres, i amb raó”, ha assenyalat la número dos d’Alberto Núñez Feijóo. Gamarra ha afegit que el líder socialista ha “perpetrat una immoralitat”. Segons la número dos d'Alberto Núñez Feijóo, l'entesa suposa "deslegitimar" la democràcia i és una "infàmia política, jurídica i moral".

Les declaracions de Cuca Gamarra --en forma de vídeo enviat als mitjans de comunicació-- han arribat una hora després que PSOE i Junts oficialitzessin el seu acord d’investidura. Les dues parts han pactat "obrir una nova etapa" i negociar sobre l'autodeterminació de Catalunya, incloure un verificador internacional dels acords entre les dues parts, abordar també la cessió del 100% dels impostos a Catalunya i incloure el concepte de 'lawfare' en una llei d'amnistia. 

A més, les declaracions de Gamarra també s’han produït per respondre a una batalla interna dins del PP: Isabel Díaz Ayuso ha tornat aquest dijous a intentar avançar-se a Alberto Núñez Feijóo. El PP ha anunciat aquest matí que el líder del seu partit faria una declaració per valorar el pacte PSOE i Junts a dos quarts de tres de la tarda. I la presidenta de la Comunitat de Madrid ha fet un moviment per avançar-se a Feijóo, programant una entrevista a Antena 3 en què ha acusat els socialistes de pretendre "colar una dictadura per la porta del darrere". "Els grans dictadors, al llarg de la història, es colen a través dels parlaments", ha dit Ayuso, en al·lusió a Pedro Sánchez i els seus pactes amb l'independentisme.

"Un acord molt pitjor per Espanya"

La número dos de Feijóo ha recalcat que el text assumeix "la propaganda" que l'independentisme fa anys que difon "per enverinar" la convivència a l'Estat, i ha lamentat que per primer cop en democràcia, el govern espanyol "deixi d'estar al servei de l'estat de dret per posar l'estat de dret al seu servei". "Es legitimarà jurídica i políticament el discurs dels independentistes que parla d'opressor i falsa democràcia al nostre país", ha afegit. "L'acord, com ens temíem, és molt pitjor pels interessos generals d'Espanya i dels espanyols del que ens havíem imaginat", ha proclamat, per acabar lamentant que el pacte consagra el privilegi legal i polític d'un grapat de persones "per sobre de la resta d'espanyols que compleixen la llei i conviuen en pau".