El pacte signat entre Junts i el PSOE aquest dijous a Brussel·les pel suport dels independentistes a la investidura de Pedro Sánchez no ha agradat gens a la CUP, que ha criticat que els de Carles Puigdemont fan, amb aquesta entesa, el "mateix gir" que va fer Esquerra Republicana anys enrere, arribant a acords amb els socialistes. Així s'ha expressat el diputat cupaire Xavier Pellicer en una roda de premsa al Parlament de Catalunya després d'escoltar el discurs del president Puigdemont des de Bèlgica. Segons Pellicer, que ha recordat que aquest pacte arriba nou anys després de la consulta per la independència del 9-N en la qual  van participar més de dos milions de persones, i suposa "el final d'un cicle polític". "És un pacte de desacords i deixa fora el dret a l'autodeterminació" ha lamentat Pellicer, assegurant que això suposa que Junts s'allunya de les posicions independentistes que ha defensat en els últims anys. Avui mateix, ERC i Junts s'han allunyat de la proposta de la CUP per una nova llei de referèndum. 

🔴 Acord per a la investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Pacte entre Junts i PSOE, última hora

Des de la CUP han estat crítics tant amb el pacte de Junts com amb el d'ERC, que els republicans van signar la setmana passada amb el PSOE, ja que aquests "no s'han constuit de forma bilateral entre institucions catalanes i espanyoles, sinó entre partits i a porta tancada", a banda de girar al voltant només de la investidura de Pedro Sánchez, fet que els converteix en volàtils. Pellicer ha subratllat que els "antecedents del PSOE", en referència als seus constants incompliments en els últims anys, com la derogació de la Llei Mordassa, fa que siguin uns pactes sense garanties. El diputat de la CUP ha citat al president Puigdemont, que en el seu discurs des de Brussel·les s'ha referit a la sobirania del Parlament en els següents termes:  "Ningú  més que el Parlament no pot representar el poble de Catalunya, i quan el Parlament parla, declara i aprova, és el poble de Catalunya el que parla, declara i aprova". I ho ha fet per criticar que, precisament, la cambra catalana ha quedat fora de tots els pactes: "Fa temps que ERC i Junts han buidat de sobirania el Parlament amb pactes a Madrid des de despatxos del partit, però no on tocaria fer-ho". 

La CUP, fora del Congrés 

Tot i presentar-se a les eleccions del passat 23 de juliol, després d'un procés de debat intern, la CUP no va aconseguir representació en unes eleccions que van suposar una important pèrdua de la representació independentista al Congrés, tot i el pes que ERC i Junts han tingut després per a la investidura de Pedro Sánchez, que necessitava els seus diputats. Els resultats en aquestes eleccions han accelerat el procés de refundació de la CUP, que ja està en marxa. Amb tot, durant la campanya electoral, els seus candidats advertien que només donarien suport al candidat socialista en cas que aquest es comprometés a l'autodeterminació de Catalunya amb data i pregunta per a un nou referèndum.