Tot just enmig de les converses per la possible investidura del líder socialista, Pedro Sánchez, per revalidar el mandat com a president del govern espanyol —per a la qual cosa necessita el  explícit de l'independentisme— i en la negociació per constituir la mesa del Congrés, ERC treu pit per reivindicar els seus 7 diputats i assegura que no hi ha res garantit i no ho posaran fàcil: la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha advertit aquest diumenge el PSOE que “no pot donar per descomptats els vots” del seu partit “a res”, ni tampoc a la Mesa del Congrés, que s’ha d’escollir aquest dijous 17. En aquest sentit, Rovira ha assenyalat en una piulada que no es pot garantir el seu vot favorable a una Mesa que “ha vetat el català, no ha deixat investigar l’espionatge de Pegasus o ha encallat la tramitació de la llei d’amnistia”, en referència a la Mesa de l'anterior legislatura, presidida per la socialista Meritxell Batet. Ens hem precipitat en donar per fet el suport d'ERC al PSOE​ en la dinàmica de blocs de la política estatal o només és una estratègia per reivindicar-se davant d'un Junts amb el costum de presentar-se com el nucli dur, o puristes, de l'independentisme i criticar el diàleg dels republicans amb els socialistes i els pactes i negociacions al Congrés?  

Quant a les negociacions a Madrid, la líder dels republicans reitera que prioritzen “l’entesa estratègica amb Junts” i insisteixen en el front comú independentista. “No volem renunciar a la força conjunta i necessària dels 14 diputats independentistes”, afirma en la piulada, on també diu que “coordinats estratègicament pesen més” que cada partit a la seva “banda”. 

Denuncien "filtracions interessades" de Junts

Per altra banda, aquest diumenge el fins fa poc conseller de Territori i ara secretari general adjunt d'estratègia d'ERC, Juli Fernàndezha denunciat "filtracions interessades" de Junts, en referència a unes declaracions de la cúpula del partit de Carles Puigdemont a La Vanguardia, en les quals els postconvergents descarten el front comú independentista i asseguren: "No entrarem en el joc de la investidura amb ells de la mà", tot i els apropaments que hi ha hagut entre els secretaris generals dels dos partits, Marta Rovira i Jordi Turull, que s'han reunit en diverses ocasions. Segons les fonts de Junts, "no hi ha marge de negociació" amb el  d'ERC a Sánchez garantit. 

Una postura "molt clara"

Arran d'aquestes filtracions, Marta Rovira ha apuntat que només ERC serà portaveu de la seva postura, que aquesta és "molt clara", i que tant Junts com el PSOE la coneixen. La postura l'han resumida Rovira i Fernàndez en dos punts. Primer, prioritat a una "entesa estratègica" amb Junts per fer "força conjunta" dels 14 diputats dels dos partits en les negociacions a Madrid i, segon, que el PSOE "no pot donar per descomptats els vots d'ERC a res". Per la seva part, Juli Fernàndez s'ha unit a Rovira en la reivindicació i ha assegurat també que concebre els vots d'ERC com a assegurats és "un error". També s'ha pronunciat el vicesecretari de comunicació dels republicans, Marc Colomer, que considera que donar per fets els vots d'ERC tant a la Mesa com a la investidura "és una profunda temeritat". 

En aquest sentit, la diputada d'ERC al Parlament Raquel Sans ha assenyalat que la posició dels republicans és "clara i complexa alhora", perquè, afirma: "Ni la independència del país ni els problemes del dia a dia de la gent se solucionen amb proclames màgiques o amb tacticisme electoralista", en un clar dard llançat contra el partit de Carles Puigdemont. 

ERC va prometre "responsabilitat" en les negociacions

La setmana passada, la secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, va assegurar que els republicans mantindran una postura "raonable, responsable, però alhora exigent" en la negociació per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, va advertir el PSOE que no acceptarà "xantatges". A parer seu, "ha quedat suficientment acreditat que ERC és un actor raonable, responsable, però alhora exigent", per la qual cosa Sánchez "haurà de moure's" si vol aconseguir un acord. "El que no poden fer el PSOE i Pedro Sánchez és afrontar aquesta negociació com un xantatge: o em votes a mi o vindrà l'extrema dreta", va assenyalar Vilalta, que forma part de l'equip negociador designat per ERC per a les converses sobre la investidura, i que va demanar als socialistes "ambició" i "no tenir por a l'extrema dreta" per arribar a pactes sobre l'amnistia o un iniciar el camí cap a un referèndum.