L'exconseller Juli Fernàndez no s'ha quedat a la intempèrie. Aquest dilluns, va ser rellevat al capdavant del Departament de Territori, on era una figura cremada per la incapacitat d'aconseguir el traspàs de Rodalies i el gripau de la B-40. Al cap de tres dies, Esquerra Republicana li ha trobat una nova posició. Segons un comunicat, l'executiva nacional ha proposat la creació d'una nova secretaria general adjunta d'Estratègia, Comunicació i Coordinació institucional, amb Fernández al capdavant. Serà el nou número quatre de la formació, a la mateixa altura que la portaveu Marta Vilalta. També hi haurà dues portaveus: a Vilalta s'hi sumarà la diputada Raquel Sans. Els canvis hauran de ser ratificats pel Consell Nacional que els republicans celebraran divendres, on també s'aprovaran les llistes per a les eleccions del 23-J.

L’encara diputat Juli Fernández va sortir del Govern aquest dilluns, juntament amb l’exconseller d’Educació, Josep González Cambray, cremat per les vagues del sector educatiu, i de la consellera d’Acció Climàtica, que se’n va a fer tàndem amb Gabriel Rufián el 23-J. El lideratge de Territori estava en qüestió especialment després que ERC cedís al PSC la construcció de la B-40 a canvi dels pressupostos de l’Estat. En la seva etapa com a alcalde de Sabadell, Juli Fernández va ser un dels principals opositors al projecte d’infraestructura.

La decisió de proposar-lo com a nou secretari general adjunt, posició de nova creació, va ser presa aquest dimecres al vespre per l’executiva nacional d’ERC. Els republicans asseguren que es tracta d’un “reforçament de la cúpula dirigent” després de les eleccions municipals del 28-M, amb l’objectiu d’”afrontar amb majors garanties i fortalesa l’acció política general, i tant la cita de les eleccions generals del proper 23 de juliol, com la segona meitat de la legislatura catalana i l’inici del mandat a ajuntaments i ens supramunicipals”.

De fet, no és l'únic canvi del pinyol de Calàbria. Amb la voluntat de "potenciar, ampliar i diversificar la pluralitat de veus", les funcions de portaveu seran compartides entre l'actual portaveu Marta Vilalta i la diputada Raquel Sans, que també és vicesecretària general de Feminismes i LGTBI. Segons fonts del partit, Vilalta s'encarregarà més del Parlament i Sans del partit. L'executiva també ha proposat la creació d'una nova figura, la secretaria de Coherència Política, que "s'inspira en l'experiència dels partits europeus que ja l'incorporen de fa temps". Aquesta posició l'assumirà Alba Camps, que fins ara era secretària de Política Municipal i Projectes Transversals.

Aquests canvis hauran de ser ratificats pel Consell Nacional que Esquerra Republicana celebrarà aquest divendres. Segons informen, la resta de l'estructura de l'executiva nacional mantindrà les funcions i les àrees de treball tal com van ser aprovades al Congrés celebrat el passat mes de gener a Lleida.