Esquerra Republicana sotmetrà a votació de la militància la seva posició final sobre una eventual investidura, segons ha informat el partit aquest divendres a través d'un comunicat. Aquesta consulta ha estat proposada per la direcció del partit aquest divendres al seu Consell Nacional. No és la primera vegada que es du a terme un procediment així: el partit ja va activar un mecanisme de consulta per a l’última investidura del president espanyol.

Igualment, la direcció ha anunciat al Consell Nacional la convocatòria, passat l’estiu, d’assemblees territorials informatives per analitzar conjuntament amb la militància la situació política general i de l’organització després de les eleccions municipals i espanyoles per encarar el nou curs polític. Aquest procés d'escolta dels militants arriba després d'una patacada electoral que ha fet perdre als republicans més de 400.000 vots a les eleccions generals. Aquesta situació ja ha originat que es comencin a sentir veus crítiques.

Assemblees territorials després de l'estiu

Paral·lelament, segons informa en el comunicat, Esquerra Republicana ha iniciat aquesta setmana un procés de diàleg intern, encarregat pel Consell Nacional després de les eleccions municipals, amb representació territorial i sectorial, "per encarar les millores organitzatives i comunicatives per bastir els fonaments modernitzadors del partit amb els paràmetres propis del segle XXI". El partit afegeix que "es tracta d’un procés de diàleg que ha de desgranar les claus per a la recuperació de la confiança majoritària de la ciutadania. El procés de diàleg intern s’allargarà des d’ara fins a finals d’any per tal de poder presentar-ne les conclusions a principis del 2024.

Equip negociador per a una possible investidura

ERC també ha designat ja l'equip negociador per a una possible investidura de Sánchez. Es tracta dels números 1 i 2 de la llista al Congrés, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, i la senadora Sara Bailac. Tots tres pilotaran les converses amb els socialistes. S'hi afegiran, per definir la negociació estratègica, la secretària general, Marta Rovira —des de l'exili—, el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové, la portaveu i vicesecretària, Marta Vilalta, i l'exconseller Juli Fernández. Jordà farà de portaveu a la negociació.

L'aritmètica del 23-J fa que ERC tingui "la clau" de la presidència del govern espanyol, de nou, tot i que ara Junts també tindrà el mateix rol. Ambdues formacions independentistes van obtenir 7 escons a les eleccions de diumenge passat, uns vots que a Sánchez li calen per ser escollit un altre cop president.

Els republicans ja han deixat clares les seves condicions: traspàs de Rodalies amb ingrés del deute econòmic pendent, fi del dèficit fiscal i tornar a negociar el conflicte polític. A més, ERC es marca com a prioritat establir un acord estratègic amb Junts que vagi més enllà de la investidura. En campanya, Esquerra ja subratllava que les condicions a Sánchez haurien de ser "consensuades" per l'independentisme.