La secretària general adjunta i portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Vilalta, ha assegurat que els republicans mantindran una postura "raonable, responsable, però alhora exigent" en la negociació per a donar suport a la investidura de Pedro Sánchez. Això sí, ha advertit el PSOE que no acceptarà "xantatges". A parer seu, "ha quedat suficientment acreditat que ERC és un actor raonable, responsable, però alhora exigent", per la qual cosa Sánchez "haurà de moure's" si vol aconseguir un acord. "El que no poden fer el PSOE i Pedro Sánchez és afrontar aquesta negociació com un xantatge: o em votes a mi o vindrà l'extrema dreta", ha assenyalat Vilalta, que forma part de l'equip negociador designat per ERC per a les converses sobre la investidura, i que ha demanat als socialistes "ambició" i "no tenir por a l'extrema dreta" per arribar a pactes sobre l'amnistia o un iniciar el camí cap a un referèndum

Així ho ha plantejat l'alta càrrec d'ERC en una entrevista amb EFE, en resposta al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que dijous passat va instar les forces independentistes a rebaixar les seves posicions "maximalistes" en la negociació per investir Sánchez. "Si Pedro Sánchez i el PSOE volen governar l'Estat espanyol, hauran de respectar Catalunya i les exigències que fem des de l'independentisme català i des d'ERC", ha subratllat Vilalta; que, ha insistit, no defensa "posicions maximalistes", sinó que reclama una "resolució democràtica del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat".

Demana als socialistes "no tenir por"

Segons Vilalta, "el PSOE ha d'assumir la democràcia" i "posar les bases perquè Catalunya pugui decidir el seu futur col·lectiu a través d'un referèndum, que és un instrument absolutament democràtic que utilitzen tots els Estats democràtics del món per dirimir les qüestions més rellevants". Davant de les postures que al·leguen que un referèndum d'autodeterminació no pot ser objecte d'acord perquè no cap dins de la Constitució espanyola, ha valorat que "sí que cap en el marc legal", sempre que hi hagi "voluntat política".

"L'art de la política és poder arribar a acords per resoldre els conflictes i les situacions injustes. No estem parlant de saltar-nos el marc legal", ha afirmat Vilalta, que ha recordat que "el mateix Estat espanyol ha subscrit tractats internacionals que parlen dels drets dels pobles a l'autodeterminació". El que ERC demana als socialistes és que "siguin ambiciosos i assumeixin la democràcia, que no tinguin por a aquesta dreta més extrema que clama contra els drets individuals i col·lectius i anima la catalanofòbia".

Aprofitar la "clau", no bloquejar

Vilalta ha celebrat que les eleccions generals del 23 de juliol hagin convertit en "necessaris" els vots dels 14 diputats d'ERC i JxCat al Congrés. "Això ens dona una fortalesa, una palanca que volem utilitzar, que hem de saber aprofitar i que és una oportunitat important per defensar Catalunya", ha argumentat Vilalta, que considera que les reivindicacions d'ERC són "assumibles" si hi ha "voluntat política".  El preu d'ERC a Sánchez consta de dos blocs: d'una banda, demana "reprendre la negociació per solucionar el conflicte" —amb "una amnistia per acabar amb la repressió" i avanços "per poder fer un referèndum"— i, d'altra banda, planteja qüestions que afecten el "dia a dia de la ciutadania", com el traspàs de la gestió i els recursos de Rodalies o resoldre el "dèficit fiscal" de Catalunya.

Enfront d'aquells sectors de l'independentisme que defensen "bloquejar" la investidura i forçar una repetició electoral —en referència a l'ala dura de Junts i a Carles Puigdemont—, Vilalta ha apostat per utilitzar aquesta "clau" per "construir una solució democràtica al conflicte". "Aquesta fortalesa que ens ha donat la ciutadania en les eleccions del 23J l'hem de posar al servei de construir solucions i de defensar Catalunya, no al servei del bloqueig, que no soluciona el conflicte polític, ni serveix per acabar amb el dèficit fiscal, ni per millorar la situació del català", ha raonat. Ara bé, "si Pedro Sánchez i el PSOE són absolutament intransigents, no es mouen i juguen al xantatge, no ens hi trobaran", ha advertit Vilalta.