Esquerra Republicana manté tots els contactes amb el PSOE per negociar una mesa “suposadament progressista” al Congrés dels Diputats, que s’ha de votar el dijous 17 d’agost. Sobre la taula hi ha la possibilitat que un grup sobiranista català o basc pugui tenir un lloc a l’òrgan que governa el ple, i la diputada electa i negociadora per part dels republicans, Teresa Jordà, s’ha resistit a explicar en quin moment es troben les converses amb els socialistes, dels quals espera que presideixin la mesa. “El més important per defensar Catalunya és poder negociar, parlar i avançar. Per difícil que sigui això és més probable que passi amb una mesa suposadament progressista”, ha dit Jordà abans de recollir les credencials que l’acrediten com a diputada.

Els republicans donen per fet que la mesa estarà presidida per un candidat del PSOE, amb qui ja han pactat que tindran grup parlamentari propi. Aprofitant la visita a Madrid, aprofitaran per fer reunions, on s’afanyaran a recordar que els vots d’ERC no són “vots garantits”. “Seria una temeritat pensar que els vots d’ERC són vots garantits, gratuïts. No ho van ser en la passada legislatura i no ho seran en aquesta”, ha assegurat Jordà. La negociadora per part d’ERC ha frenat en sec l’optimisme del portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que aquest dimecres ha afirmat que les negociacions amb ERC i Junts “avancen de forma positiva”.

“No he parlat personalment amb el senyor Urtasun i desconec els avenços dels quals parla”, ha sentenciat Jordà, evidenciant que no volen córrer per segellar un acord. En aquest sentit, els independentistes han separat la negociació de la mesa de la investidura, de la qual ha dit que “són qüestions que tenen el seu ritme i el seu calendari”. A l’interior del Congrés, Jordà ha recollit les credencials com a diputada, al costat dels números 3 i 4 per Barcelona, Francesc-Marc Álvaro i Pilar Vallugera, i la diputada per Lleida, Inés Granollers. El cap de llista per Barcelona, Gabriel Rufián, i la de Girona, Montse Bassa, ho faran la setmana que ve. Tenen temps fins al 16 d’agost.

La resolució del TC sobre Puigdemont: “Una vergonya de primer ordre”

El rebuig del TC de vacances dels recursos de Carles Puigdemont i Antoni Comín contra el seu processament ha indignat els republicans. Teresa Jordà ha qualificat de “vergonya de primer ordre” que la secció de Vacances inadmetés a tràmit els recursos dels exiliats. “Una petita part del TC no va voler entendre que és el ple del TC qui ha d’admetre o no a tràmit els recursos. Estem acostumats a aquesta causa general contra l’independentisme”, ha lamentat la diputada republicana. Tot i l’intent dels dos magistrats conservadors, els recursos es debatran al ple ordinari després que la Fiscalia recorregués la decisió inèdita.