L'executiva de Junts per Catalunya s'ha reunit durant més de dues hores aquest dilluns a la tarda per valorar els resultats de les eleccions generals 2023 —van obtenir un 11,2% dels vots i set escons— i per analitzar els escenaris que ha deixat l'escrutini, ja que tots els focus estan posats en els juntaires perquè tenen la clau de la governabilitat de l'Estat. Al llarg del matí, tant el secretari general, Jordi Turull, com la presidenta del partitLaura Borràs, han reiterat que no investiran Pedro Sánchez "a canvi de res" i, en el cas de Turull, ha admès que ara com ara no veu aquesta investidura "per enlloc". La cap de llista al Congrés, Míriam Nogueras, ha fet el mateix. L'excepció ha estat Xavier Trias, que ha obert la porta a escoltar les condicions que plantegin els socialistes més enllà de l'amnistia i el referèndum, que són les dues condicions sine qua non que, en aquests moments, planteja Junts per negociar un eventual 'sí' a Pedro Sánchez.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?

Després de l'executiva, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha explicat que amb aquests resultats el partit creu que és el moment de "refer la unitat independentista" i ha apel·lat tant a Esquerra com a la CUP i a les entitats independentistes per fer-ho a Catalunya i a Madrid. Aquesta unitat es tradueix, per als juntaires, en "espai comú d'unitat estratègica, front comú a Madrid i que l'acció a dur a terme a l'Estat versi sobre l'autodeterminació i l'amnistia". Rius ha afirmat també que el partit ha "pres nota" de l'abstenció que es va produir a Catalunya el diumenge i és en aquest marc que també reiteren la importància de tornar a bastir ponts al si de l'independentisme.

Junts assegura que no li consta cap contacte de Sumar per abordar la investidura

Aquest migdia, fonts de Sumar han explicat que han designat Jaume Asens per negociar amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, l'eventual suport de Junts a una investidura de Pedro Sánchez. Josep Rius ha indicat que "a hores d'ara" no els consta "cap contacte oficial" de la coalició de Yolanda Díaz amb ells o Puigdemont ni tampoc amb el PSC. Sobre el fet que Pedro Sánchez ha fet èmfasi en diverses ocasions que no aprovarà cap amnistia ni autoritzarà cap referèndum, Rius ha volgut recordar que el president del govern espanyol ha "dit i fet moltes coses diferents" i que s'ha vist que "contra Catalunya no es pot governar, perquè sense ella no hi ha estabilitat al govern espanyol". "Nosaltres no bloquejarem res, desbloquejarem el conflicte entre Catalunya i Espanya. Hi ha vots prestats al PSC i a Sumar de gent que forma part del 80% de la població que vol solucionar-lo mitjançant un referèndum", ha asseverat el portaveu juntaire.

Josep Rius Jordi Turull executiva Junts 24 juliol 2023   Eva Parey
Josep Rius i Jordi Turull, després de l'executiva de Junts / Foto: Eva Parey.

Una altra qüestió que se li ha plantejat a Josep Rius a la seva compareixença posterior a l'executiva és si podrien negociar la investidura de Pedro Sánchez amb un indult anticipat per a Puigdemont. I en aquest cas ha estat molt taxatiu: "Ell no ha anat a l'exili per buscar una solució personal, sinó col·lectiva, per tant, queda del tot descartat". El també vicepresident del partit ha defensat que ells compliran amb el que han dit durant la campanya electoral i que la pilota és a la teulada del PSOE: "Estarem molt atents a la proposta que faci per mirar de convèncer les altres formacions". A parer seu, els qui fa temps que "pregonen que el conflicte està resolt s'han trobat portades de tots els diaris del món que posen en primera línia aquest conflicte i posen en relleu la figura del president Puigdemont".