El recompte del vot estranger a Madrid ha canviat el resultat de les eleccions generals. El PP ha arrabassat un diputat al PSOE, de manera que el nombre d'escons total queda en 137 i 121 respectivament. El canvi de bloc d'aquest escó modifica les majories al Congrés i complica la investidura del president en funcions espanyol, Pedro Sánchez. Mentre que fins ara en tenia prou amb una abstenció de Junts per Catalunya, ara necessitarà el 'sí' de la formació. 

El bloc de la dreta, que inclou PP, Vox, UPN i Coalición Canaria, passa a sumar 172 escons, mentre que el bloc progressista, format per PSOE, Sumar, ERC, EH Bildu, PNB i BNG, passa a 171 diputats. D'aquesta forma, l'abstenció de Junts ja no és suficient, perquè els vots en contra de la dreta farien caure la investidura de Sánchez. L'única opció pel líder socialista, doncs, és aconseguir, almenys, el vot favorable d'un diputat de Junts i l'abstenció dels altres sis. Tanmateix, el més probable és que la formació independentista voti en bloc en un mateix sentit, de manera que tots haurien de votar 'sí'.

PSOE: "La decisió a prendre de Junts és la mateixa que ahir"

El PSOE no ha trigat a reaccionar a la notícia. En un comunicat ha assegurat que la pèrdua de l'escó "no modifica la situació per formar majories" i recorda que la decisió que ha de prendre Junts "és la mateixa que ahir". "Junts haurà de decidir si obre la porta a un govern de la dreta amb la ultradreta o s'uneix a la resta de forces polítiques per evitar-ho", ha asseverat.

El PP, per la seva banda, ha criticat que Sánchez encara vulgui ser president "malgrat quedar a 16 escons de Feijóo i tenir 330.000 vots menys" i ha reafirmat la necessitat que Feijóo, en tant que guanyador de les eleccions, formi govern "d'acord amb els 45 anys de tradició democràtica del país".

El vot estranger a Madrid, l'únic que altera el resultat final

Madrid és, a l'espera de confirmar l'escrutini definitiu, l'únic lloc on el vot estranger ha provocat un canvi en els resultats finals. El PP necessitava retallar una distància de 1.748 diputats per arrabassar l'onzè diputat al PSOE i sumar el setzè, i finalment ho ha aconseguit. La transferència de l'escó suposa que l'exalcalde socialista d'Alcalà d'Henares Javier Rodríguez Palacios es quedi fora del Congrés, i, per contra, entri l'exdiputat d'UPN Carlos García Adanero​.

A Catalunya hi havia en disputa dos escons de Junts que podien endur-se el PP a Girona i el PSC a Tarragona. Però finalment no ha estat així i, per tant, el vot CERA no ha provocat cap moviment entre els diputats catalans.