La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, ha sortit en defensa de l'oportunitat que pot suposar la investidura de Pedro Sánchez per fer un front comú independentista. "La ciutadania ha dit clarament que no a un govern de PP i Vox", ha afirmat la líder republicana. Rovira ha subratllat que la relació entre ERC i Junts ha "fracassat" perquè no han arribat fins ara a un acord d'aquesta mena i ha afirmat: "No veig per què no ens hauríem de tornar a posar d'acord". Però Rovira no es limita a referir-se a Junts, sinó que afirma que aquest front ha de poder apel·lar també a altres "independentismes com el basc o el gallec". A més, també ha advertit que "ningú ha de donar per descomptats els vots d'ERC", en clara advertència a Pedro Sánchez. 

Tanmateix, en una entrevista a Catalunya Ràdio, s'ha centrat especialment en la relació de la seva formació i Junts. Rovira ha considerat que "el desacord ha sigut per certes formalitats com la composició de la taula de negociació". Justament, ha reivindicat la feina de la taula de diàleg. Concretament, en ser preguntada per la negativa socialista a negociar cap acord d'investidura fora de la constitució, Rovira ha assegurat: "També s'havia dit que els indults o retirar el delicte de sedició era impossible. Ja hem mogut alguns d'aquests impossibles, per tant, tornem-nos a seure". 

En canvi, la insistència en la figura de la taula de negociació és justament el que més rebuig provoca a les files de Junts, sense anar més lluny, fa unes hores, la presidenta de la formació, Laura Borràs, ha carregat contra el projecte dels republicans afirmant: "Sortir a parlar de taula de diàleg i d’acord de claredat avui només demostra el seu nivell de desconnexió de la realitat de l’independentisme". 

La pèrdua de suport d'ERC 

Rovira ha reflexionat sobre la pèrdua de vots que ha patit el seu partit, en especial en el marc de les eleccions generals del 23 de juliol. Concretament, ha assenyalat dues vies per les quals han perdut suport. Per una banda, ha apuntat: "Perdem un gran part del vot, que és tàctic i útil, cap a PSOE i Sumar. Són votants que hem sumat darrerament i que en el marc molt espanyol d'aquestes eleccions, on semblava que només es triava entre PP i PSOE, no ens ha votat". 

Per altra banda, ha assenyalat que part del vot perdut per ERC ha anat cap a l'abstenció, fet que per Rovira mostra amb més insistència que cal un front comú independentista. "És perquè no avancem en aquest projecte i ens confirma que hem d'insistir en aquest gran acord estratègic".