Quan un no ha fet els deures al llarg del curs, a l'estiu toca recuperar les assignatures pendents. Tot i que el Departament d'Educació, aquesta legislatura en mans d'ERC, va decidir fa uns mesos desfer el pla de l'exconsellera Rigau i tornar els exàmens de repesca al juny, per evitar així que els alumnes s'hagin de passar l'estiu pelant-se els colzes, al Govern de la Generalitat li tocarà enguany anar a setembre. A la carpeta d'apunts, una pila de matèries troncals: des de la sentència del Suprem als pressupostos. Sense oblidar, és clar, la principal, que és la gestió del dia a dia, és a dir, governar.  

La Diada, primer examen 

President i consellers tornaran oficialment de vacances el 27 d'agost, que serà quan tornaran a reunir-se per primera vegada després de tres setmanes de desconnexió -sempre relativa-. Quedaran només catorze dies per a la manifestació de l'Onze de Setembre, que com l'any passat ve marcada per una crisi d'unitat interna a les files de l'independentisme. Aquesta vegada, però, encara més accentuada després de la trinxada que ha suposat l'intens cicle electoral de la primavera, amb eleccions generals, municipals i europees. 

diada 2018 sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

Diverses seccions locals de l'ANC han organitzat protestes contra dirigents de Junts per Catalunya i ERC per retreure'ls la política d'aliances amb el PSC, tant als ajuntaments com a Madrid. La pròpia presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzié, ha defensat que la crítica és legítima i ha convidat els partits a encaixar-la. El cert, però, és que són molts els diputats, consellers i alts càrrecs diversos que expressen en privat el seu malestar per aquesta situació que han batejat com a "clima antipartits", una deriva que el propi Puigdemont diu que veuria "preocupant" i que ha dut dos exconsellers d'ERC a anunciar que no assistiran a la manifestació de la Diada. Per primera vegada, i davant la pressió de les delegacions territorials, l'ANC ha optat per no reservar un espai prioritari a partits i líders polítics, que si volen assistir a la mobilització ho hauran de fer com un ciutadà més. 

Enguany la manifestació tindrà l'epicentre a la Plaça Espanya i durà per lema Objectiu Independència. Serà un clam per a la unitat de l'independentisme. El Govern ha manifestat la seva intenció d'assistir-hi i caldrà veure si tant l'executiu com els organitzadors i els assistents superen l'examen. 

La reacció a la sentència

Passada la Diada, la gran prova de foc, sens dubte, arribarà amb les sentències del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, un veredicte que molt pocs confien que acabi en absolució, que és l'únic que trobarien acceptable partits i entitats sobiranistes. La previsió és que arribi a mitjans d'octubre, just quan es compliran dos anys -el 16- de l'empresonament dels Jordis. Aquesta setmana, l'Assemblea i Òmnium han organitzat una compareixença conjunta per adreçar a JxCat i ERC un toc d'atenció i apel·lar a la responsabilitat de tots per replegar files i preparar-se respondre-hi. 

judici proces dia final sentencia

Durant l'últim mes, el president Quim Torra ha organitzat una ronda de contactes amb els diferents actors del sobiranisme, per palpar opinions. Els propers dies tocarà treure'n conclusions i estudiar i analitzar una proposta que vagi més enllà de les protestes que convocaran l'ANC i Òmnium. Al si del Govern hi ha qui apunta a una convocatòria electoral, una opció que no convenç ni a Torra ni a la majoria de JxCat. 

Els pressupostos

En paral·lel a la Diada i a la comunicació de la sentència, s'haurà d'activar també la negociació per aprovar els pressupostos. Fa més d'un any i mig que el Govern funciona encadenant pròrrogues pressupostàries i aquest sistema ja no dóna més de si. Així ho ha explicat el propi conseller d'Economia, que ha subratllat la imperiosa necessitat d'aprovar per fi uns nous comptes, que serien els primers de l'era Torra. 

"La música sona millor que l'any passat", ha confessat públicament Pere Aragonès. I és que tant el PSC com els Comuns, per boca dels seus principals dirigents, Miquel Iceta i Ada Colau, han estès la mà al Govern de la Generalitat per negociar els comptes. El compromís del Departament d'Economia és presentar els pressupostos de 2020 a l'octubre. 

La investidura de Pedro Sánchez

Per si no en fossin prou, encara més assignatures suspeses a l'expedient. Així com la dels pressupostos sembla que està més preparada, la investidura pendent de Pedro Sánchez torna a pintar complicada per a l'independentisme. En el primer intent, ERC i JxCat van anar per lliure, sense coordinar-se. Així, mentre els republicans van optar per l'abstenció a canvi de res perquè prioritzaven un govern del PSOE a l'amenaça de les tres dretes PP-Cs-VOX, els junters van decantar-se pel veto. Ara Puigdemont ha instat a unificar criteris. Perquè això passi caldrà que Sánchez també hagi fet abans els deures amb Unides Podem i pugui sotmetre's a un nou debat d'investidura, cosa que ara mateix no està gens clara. 

PSOE Sánchez investidura Congreso EFE
Foto: EFE

Si el PSOE no aconsegueix els suports necessaris, Espanya es veurà abocada a una nova repetició electoral prevista per al 10 de novembre. Un escenari que segur que no afavoreix l'independentisme, que tornaria a competir a les urnes. 

Un pla estratègic

Amb tot, el treball principal del qual depenen totes les assignatures anteriors l'hauran de fer conjuntament. Els socis de Govern tenen el repte de superar l'eterna divisió interna, com van saber fer l'1-O, per detectar els punts on convergeixen i així traçar un nou pla estratègic. I aquí les entitats també jugaran un paper clau. 

Manifestacio final Judici Proces unitat - Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar