Tots necessitem vacances. Era el comentari que feia entre bambolines un alt càrrec de Govern aquesta mateixa setmana, tot reconeixent que l'ambient està crispat i de qualsevol comentari en pot saltar una espurna. El d'aquest dijous ha estat l'últim consell executiu del president amb els seus consellers abans de l'aturada d'estiu. Fins al 27 d'agost no és previst que es tornin a reunir. 

Els membres del Govern s'han conjurat abans d'estrenar el parèntesi vacacional, a recuperar la unitat trinxada per l'intens cicle electoral viscut els últims mesos i els pactes que n'han sorgit després. No fa ni 24 hores que l'ANC i Òmnium van comparèixer públicament per adreçar-los un toc d'atenció en aquest sentit, tot emplaçant-los a acabar amb les lluites partidistes i posar-se a treballar per tenir a punt una resposta i un pla en condicions un cop arribi la sentència, prevista per octubre. 

L'inici del nou curs tindrà el seu primer moment àlgid l'11 de setembre, amb la manifestació de la Diada que organitza l'ANC i a la qual s'ha decidit no reservar un espai preferent als partits i dirigents polítics. Malgrat aquest gest, la portaveu de l'executiu ha anunciat que "no ens sentim exclosos, allà hi serem". Tant la consellera Meritxell Budó com el vicepresident Pere Aragonès, que avui han comparegut conjuntament a la sala de premsa de la Generalitat, han confirmat que, com han fet sempre, tots dos participaran de la mobilització.

Aragonès ha aprofitat per recordar que "fa 21 anys" que assisteix a la Diada, també "quan érem 1.500" i Budó ha destacat que "si alguna expressió d'unitat hi ha hagut en aquest país ha estat la celebració de la Diada". Sobre la polèmica suscitada arran de l'enuig d'alguns líders independentistes que denuncien que l'Assemblea està cultivant un clima antipartits, el Govern prefereix "defugir aquesta batalla", perquè "la Diada no és del Govern ni dels partits, és de la gent". 

Pressupostos sí o sí

Fa més d'un any i mig que el Govern funciona encadenant pròrrogues pressupostàries i aquest sistema ja no dóna més de si. Així ho ha explicat el propi conseller d'Economia, que ha subratllat la imperiosa necessitat que enguany s'aprovin per fi uns nous comptes, els primers de l'era Torra. 

Aragonès ha celebrat la predisposició expressada públicament per part del PSC i dels Comuns d'asseure's a negociar els pressupostos. "La música sona millor que l'any passat", ha reconegut. Alhora ha reafirmat el seu compromís de presentar el projecte pressupostari a l'octubre. Abans, a partir de setembre, començaran les reunions amb els partits diposats estudiar-los.