No era una decisió fàcil, tot al contrari. D'aquí el posat seriós de Gabriel Rufián a la tribuna d'oradors del Congrés des de la qual ha confirmat a Pedro Sánchez que malgrat que no hagi estat capaç de tancar un pacte amb Pablo Iglesias, ERC fa el gest simbòlic d'abstenir-se tot i saber que aquesta posició incòmoda no serveix per desbloquejar res. Rufián, emprenyat, ha renyat Sánchez i Iglesias per la seva incapacitat d'entendre's. 

"Ens en penedirem tots", els ha avisat. "Vostès saben l'enorme gest de responsabilitat que fa aquest grup? Creuen que el podem fer al setembre?", els ha preguntat, fent referència velada a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, prevista per a després de l'estiu, un fet que "complicarà fer política". 

El cap de files dels republicans al Congrés ha dedicat retrets per a tots dos. Els ha assenyalat la bancada conservadora, "mirin-los, estan aplaudint amb les orelles, si ells s'haguessin hagut de posar d'acord ja haurien pactat fins i tot els sobresous". A Sánchez li ha recriminat l'error d'haver vetat Pablo Iglesias perquè "ha fet pujar el preu" de la negociació. D'Iglesias ha lamentat que no hagi acceptat el que li oferien. Ni que fossin "quatre ministeris", perquè "vostès tenen quatre anys de vida, és extraordinari, demostrin des de dins del govern que són millors i cobrin-s'ho a les urnes". 

Hores abans, el portaveu d'ERC a Madrid havia comparegut de la mà de Bildu per anunciar per avançat que els 18 diputats d'aquests dos partits independentistes s'abstindrien passés el que passés, en un intent d'última hora de pressionar PSOE i Podemos per arribar a un acord. És més, la nit de dimecres, el mateix Rufián va agafar el telèfon per trucar a banda i banda i demanar-los que actuessin amb responsabilitat. Però no se n'ha sortit. Les divergències entre Sánchez i Iglesias han estat més grans. 

Tot i saber que sense aliança d'esquerres els seus vots eren estèrils, els de Junqueras han decidit assumir el desgast que els pot suposar entre l'independentisme aquesta abstenció simbòlica. Així ho van acordar en una llarga i (in)tensa reunió al més alt nivell dimecres al vespre, el contingut de la qual va avançar ElNacional.cat. A la trobada van participar els màxims dirigents de la cúpula del partit, inclosa la secretària general Marta Rovira, que va intervenir per videoconferència. Des de Lledoners, Junqueras havia fet arribar el seu posicionament: calia enviar un missatge a favor del diàleg i la negociació per resoldre el conflicte català.

En acabar la seva contundent interveció, Rufián ha regalat a Sánchez i Iglesias el llibre de contes que Oriol Junqueras ha escrit des de la presó per als seus fills. Ho ha fet per petició expressa del propi president d'ERC. Un altre gest, com l'abstenció, carregat de simbolisme.