Els socialistes catalans han subratllat aquest dilluns la lletra petita que acompanya l'oferiment de mà estesa al Govern de la Generalitat que Miquel Iceta va fer la setmana passada durant el debat monogràfic de la Catalunya real. El PSC insisteix que la predisposició és seriosa, que estan disposats a desbloquejar els pressupostos amb dues condicions: a més de la renúncia a la unilateralitat, que havent-los aprovat, Torra convoqui eleccions

Durant la compareixença setmanal posterior a la reunió executiva del partit, l'última abans de vacances, el secretari d'organització dels socialistes, Salvador Illa, ha posat veu a l'oferta. Cal "facilitar que hi hagi uns comptes perquè la ciutadania no es vegi afectada per la inacció del Govern" i ha assenyalat que aquest és "el gran fracàs d'ERC", de qui depèn el departament d'Economia i que funciona amb pressupostos prorrogats des de 2017, els de Junqueras. Això sí, ha puntualitzat que el Govern hauria de convocar eleccions just després d'aprovar-los, tot i que no ha aclarit si aquesta seria una condició sine quan on. Illa ha explicat que "no li consta" que hagin rebut cap trucada de Govern per encetar negociacions. 

Amb ERC, no

Divendres passat el Centre d'Estudis d'Opinió va fer públic el seu darrer baròmetre. Una de les dades que se'n desprenia és que si hi hagués unes noves eleccions hi hauria una majoria alternativa a la independentista, que passaria per un tripartit d'esquerres: ERC+PSC+comuns. Illa ha descartat contundentment aquesta possibilitat, "mentre no hi hagi renúncia clara a la independència com a objectiu de Catalunya i a la via unilateral" per part dels republicans.

La via portuguesa

Des de la direcció del PSC defensen a ultrança el paper de Pedro Sánchez durant les negociacions per intentar la investidura. Per això aposten ara per "tornar a l'escenari que dibuixa IU, un govern a la portuguesa, dels socialistes amb el suport extern estable d'Unidas Podemos". Segons la cúpula dels socialsites catalans "és la més factible i la que s'hauria de treballar a l'agost". 

Sobre la petició dels comuns, que insten a Miquel Iceta a arremangar-se per pressionar en les negociacions, Illa ha estat explícit: "a buenas horas, mangas verdes", un retret directe als d'Ada Colau, que el PSC considera que haurien pogut fer més per convèncer Pablo Iglesias.