El Consell de la República ha demanat pactes independentistes a les entitats supramunicipals, en mig de les negociacions a la Diputació de Barcelona. Concretament, l'executiva de l'organització ha aprovat instar els partits independentistes a arribar a acords a totes les entitats supramunicipals on sumen majoria. En un comunicat d'aquest divendres, afirmen que la proposta afectaria fins a 18 institucions —entre les quals hi ha l'Àrea Metropolitana de Barcelona, els Consells Comarcals i les Diputacions. 

En el cas de les Diputacions, ja hi ha acords tancats a totes elles menys a la de Barcelona —on Junts ha descartat reeditar el pacte amb el PSC i continuen obertes les negociacions: a ERC confien en un acord amb els postconvergents, mentre que els socialistes han obert la porta a un nou pacte amb el PP. A Girona, ja fa dies que s'ha tancat un acord entre Junts i els republicans per governar plegats a la Diputació. A Tarragona i Lleida, hi ha un pacte entre ERC i el PSC.

Evitar els partits del 155

En aquest context, el Consell de la República ha defensat que els partits independentistes han de treballar per "evitar que aquests ens i òrgans siguin governats per partits que van avalar el 155 i que donen suport a la repressió". També han assegurat que vol donar "una clara mostra del compromís del moviment independentista amb la construcció de la república catalana, treballant durament per influir en tots els àmbits de la vida política i institucional". Així doncs, han demanat "mantenir una actitud de diàleg constructiu, amb la voluntat de formar governs forts i estables en les entitats supramunicipals on tinguin la majoria necessària per aconseguir-ho". "Només mitjançant el treball conjunt i la col·laboració podrem avançar cap a la consecució de la República Catalana", han afegit.

Tornant a la Diputació de Barcelona, l'únic que és segur ara mateix és que Núria Marín no la tornarà a presidir. Després d'estar al capdavant de la institució en els últims quatre anys, la socialista no serà diputada provincial i no podrà revalidar el càrrec. El nom proposat pel PSC per substituir-la és Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi i vicepresidenta de Marín a l'ens supramunicipal des que Jaume Collboni va renunciar a l'acta de regidor. Els socialistes avancen en la negociació amb els comuns i s'han obert a pactar de nou amb el PP, de manera que Moret podria ser la pròxima presidenta de la Diputació de Barcelona.

 

Imatge principal: la façana de la seu de la Diputació de Barcelona a Can Serra / Europa Press