El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, confia a arribar a un pacte amb Junts a la Diputació de Barcelona i així poder aconseguir un govern progressista a l'ens supramunicipal. En un context on les negociacions continuen vives després que Junts s'hagi allunyat d'un pacte amb el PSC, Maragall confia que les negociacions acabin bé i arribin a un acord en pocs dies. En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat d'ERC i de Junts per arribar a un pacte i governar plegats. En una entrevista aquest dijous a Europa Press, el número 2 d'ERC al Senat pel 23-J, ha advertit que s'ha de tenir en compte "la importància i el caràcter decisiu" que poden tenir altres forces polítiques. En aquest sentit, ha afirmat que respecten les converses que es puguin produir en aquest terreny "respectem i resem perquè acabi bé". 

Recuperar el bon govern a la Diputació de Barcelona

Amb les eleccions generals del 23-J a l'horitzó, Maragall considera que no es pot "deixar passar l'oportunitat de recuperar el bon govern i la governació compartida" des del punt de vista de les forces sobiranistes. "S'han apropiat de Barcelona. Bé, molt bé, que no es repeteixi el mateix en la Diputació", fent referència a l'alcaldia socialista a la capital catalana liderada per Jaume Collboni amb el suport del PP i BComú amb un gir de guió a l'últim moment. 

Precisament, sobre la nova legislatura a l'Ajuntament de Barcelona, Maragall considera que els comuns s'incorporaran de pressa al govern Collboni, ja que segons apunta és un acord que ja tenen decidit i que només és qüestió de temps que es produeixi, "no és ètica política, és estètica política", ha criticat. Sobre la possibilitat que els republicans entrin al govern municipal, ha assegurat que el seu rol serà el d'alternativa i d'oposició. Pel que fa a la insistència dels comuns d'entrar al govern del PSC, ha reconegut que "en cap moment" ha parlat amb l'exalcaldessa, Ada Colau. "Ens estan usant, com sempre fan. Usen una marca i l'haurien de respectar una mica més després del que va passar", ha criticat. Maragall ha insistit que Collboni "es va negar explícitament a fer possible aquest govern, per activa i per passiva" i ha acusat Colau d'acceptar la seva decisió donant-li els seus vots i, al seu torn, acceptant les condicions que va posar el PP al PSC per donar-li suport, segons ell.

Crítiques a Colau per donar suport al PSC

Maragall critica que Collboni es va negar a pactar amb ERC, ja que, considera que d'aquesta manera haurien tingut la possibilitat de veure quin era el marc que s'obria i el conjunt d'orientacions i d'estratègies basades a la ciutat per arribar a un acord, com defensa que si va fer amb el líder de Trias per Barcelona, Xavier Trias. En aquest sentit, ha criticat que "en cap cas ningú va plantejar, ni Collboni ni ningú, cap element de contingut que permetés validar que significat se li volia donar a aquest govern", per la qual cosa ha acusat Colau de donar els seus vots al PSC a cegues.

En aquest context, ha defensat que ERC farà una oposició pròpia, que s'obre a "compartir" amb Junts per fer front al govern de Collboni, atès que ja van arribar a un acord de govern abans de la investidura. "ERC ara estem obligats a actuar molt específicament com a alternativa, com a alternativa de present i de futur. Si això es produeix, a més, en un entorn que ens permet articular una oposició que en alguns temes pot ser compartida amb un Junts, doncs tan millor, no?", ha afirmat.