Cop de porta. Junts per Catalunya buscarà una alternativa als socialistes a la Diputació de Barcelona. L’executiva nacional de Junts ha acordat aquest dimarts al matí explorar un acord amb altres forces polítiques de l'ens supramunicipal —principalment, Esquerra Republicana i Tot per Terrassa— i bastir un govern sense els socialistes. Al llarg dels darrers dies, el debat intern sobre què fer a la Diputació s’ha intensificat i han anat guanyant terreny les veus contràries a repetir un pacte amb els socialistes en un context marcat per la maniobra de Jaume Collboni amb els comuns i el PP per arribar a l’alcaldia de Barcelona —i que va tenir com a conseqüència que Xavier Trias no la tingués— i davant l’amenaça d’una abstenció substancial de l’independentisme el 23 de juliol. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha defensat en roda de premsa que el partit vol "governar la Diputació de Barcelona, però amb majories alternatives".

Rius ha exposat que la direcció del partit ha "constatat que hi ha diverses majories possibles" i ha alertat, en referència al PSC, que la "Diputació no és de ningú". "Junts aposta per vertebrar amb altres forces polítiques una alternativa als socialistes per governar la Diputació i obrirem converses amb els grups polítics per fer-ho possible", ha indicat. Sobre la decisió adoptada a l'executiva, el portaveu ha afirmat que la basen en la "coherència": "Sempre que és possible, prioritzem els pactes amb els independentistes". Preguntat pel fet que ara no sigui possible pactar amb el PSC a la Diputació, Josep Rius ha argumentat que "ens hem passat quatre anys escoltant l'operació 'Reencuentro' i que s'havia acabat el conflicte quan el que va passar a Barcelona el 17 de juny ha demostrat tot el contrari, que es va prendre una decisió que anava en la línia contrària de tot el discurs que s'havia fet fins ara". "Creiem que marca un abans i un després", ha afegit. D'altra banda, ha destacat com a element diferencial que fa quatre anys, quan es va decidir fer l'acord amb els socialistes, no hi havia "ni executiva, ni Consell Nacional, ni Congrés".

Les majories que es poden formar

Respecte als grups amb qui obriran converses, Rius no ha especificat a qui inclouen, però principalment interpel·len Esquerra Republicana (11) i Tot per Terrassa (1). També formen part del ple de l'ens supramunicipal els comuns (5), el Partit Popular (4) i Vox (1). Per la seva banda, el PSC és qui té més diputats (17) i Junts per Catalunya és la segona força amb 12. Per arribar a la majoria absoluta, calen 26 diputats. A Junts, hi ha diversos dirigents que veuen factible assolir la presidència de la Diputació de Barcelona si fructifica la majoria alternativa. Si s'aconseguís la suma amb ERC i Tot per Terrassa, arribarien a 24 diputats, a dos de la majoria absoluta. Per tant, podria prosperar en una segona votació, on calen més vots favorables que en contra. Dins de la formació juntaire, hi ha dirigents locals que veuen amb temor la possibilitat de quedar-se, també, sense la Diputació de Barcelona, ja que suposaria no formar part del govern de cap dels ens de les quatre demarcacions. Per aquest motiu, apostaven per la reedició d'un acord amb el PSC.

En aquesta línia, aritmèticament també es podria repetir un escenari com el de l'Ajuntament de Barcelona: la suma del PSC, els comuns i el PP arriba als 26 escons. Amb tot, els comuns defensen que això no es tornarà a produir. Les negociacions al llarg dels dies vinents seran molt intenses perquè el ple de constitució s'ha de celebrar la setmana abans de les eleccions generals. En aquest context, també pot jugar un paper providencial Tot per Terrassa. Tot i que la formació local governa a la ciutat del Vallès Occidental amb ERC i Junts, no han tancat la porta a negociar amb els socialistes a la Diputació. En el context de trencadissa amb Junts, els socialistes fa dies que exploren fórmules de govern alternatives per mantenir la presidència d'un òrgan amb un pressupost superior als 1.000 milions d'euros.