Tot i que Lluïsa Moret, vicesecretaria d'Acció Electoral del PSC, ha comparegut aquest divendres amb alguns candidats del partit a les llistes del Congrés i el Senat (sense Meritxell Batet) per explicar el seu lema, amb pancarta a la seu inclosa, de cara a les eleccions generals del 23-J, "o Sánchez o Feijóo", totes les mirades anaven dirigides cap a la Diputació de Barcelona, l'última que queda per resoldre. I més després de fer-se públic que el partit ha apostat per ella, també alcaldessa de Sant Boi per majoria absoluta, per presidir aquest ens supramunicipal. Amb tot, Moret no ha donat gaires pistes sobre les negociacions amb la resta de partits, "tots menys Vox", tal com s'ha esforçat a repetir durant la compareixença, més enllà que l'acord amb els comuns està molt avançat.

La majoria absoluta a la Diputació està fixada als 26 diputats provincials i socialistes i comuns en sumen 23, fet que provoca que hagin de cercar altres socis. I, després de l'experiència viscuda en ple d'investidura, totes les mirades estan posades sobre el PP, que compta amb 4 diputats provincials. Des d'aquest partit, qui més clarament s'ha manifestat sobre la possibilitat de pactar a la Diputació és Xavier García Albiol, que ha lamentat en una piulada que els dos partits d'esquerres estiguin menystenint el seu poder dins aquesta institució. "Sembla que ja tenen garantit un nou acord d'investidura, ja que no s'entendria els menysteniments públics d'aquests cap als 4 diputats del PP. Nosaltres continuarem defensant els interessos dels nostres municipis per sobre de partidismes i ideologies", ha assegurat a les xarxes. 

La possibilitat d'un pacte independentista

L'altra possibilitat que existeix en aquests moments, després de la decisió de Junts de buscar una "majoria alternativa" per no haver de repetir el pacte amb els socialistes, és un pacte entre Junts i ERC com el que s'havia intentat a Barcelona, però que no va portar enlloc després que PSC, comuns i PP investissin Jaume Collboni. Ernest Maragall s'ha mostrat confiat que podran arribar a un pacte amb els juntaires per aconseguir que la Diputació estigui presidida per un independentista. De moment, a la resta de demarcacions serà així, amb els republicans al capdavant de Lleida i Tarragona, després d'un pacte amb el PSC, i amb Junts a Girona. A Barcelona, els dos partits sumen 23 diputats provincials, els mateixos que PSC i comuns, i, per tant, també necessitarien un tercer soci, que podrien trobar en Tot per Terrassa. Encara no hi ha data per aquest ple d'investidura, però s'espera a la segona setmana de juliol, amb la campanya per les generals ja en marxa.