Després d'enviar la que en aquests darrers quatre anys ha estat presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, al Senat com a senadora autonòmica, el PSC proposarà com a candidata a liderar aquesta institució Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi del Llobregat, segons ha avançat Efe. La socialista va revalidar el càrrec d'alcaldessa el passat 28 de maig, millorant resultats i superant la majoria absoluta. En canvi, Marín, tot i continuar com a batllessa de la segona ciutat de Catalunya per quarta legislatura consecutiva, ha passat de 14 a 13 regidors de 27. 

En els últims mesos, Moret ha substituït Jaume Collboni com a vicepresident de la institució després que aquest decidís renunciar a l'acta de diputat per centrar-se en la cursa electoral a Barcelona, ja que per ser diputat provincial és imprescindible ser regidor o alcalde d'un municipi de la demarcació. A més, també és viceprimera secretària de l'Àrea d'Organització i Acció Electoral del PSC, que en aquestes eleccions municipals es va convertir en el partit més votat a Catalunya i va créixer especialment a l'àrea metropolitana. 

Una presidència per decidir 

Que Moret sigui la candidata del PSC no vol dir que hagi de presidir la institució, ja que la resta de partits també estan explorant majories per intentar evitar una nova presidència socialista. Aquesta setmana, Junts, que compta amb 12 diputats provincials, va optar per no repetir el pacte d'aquests últims quatre anys amb el PSC i cercar-ne un altre amb altres partits, entre els quals ERC i Tot per Terrassa. A aquest partit municipalista, que té una diputada, també el cerquen els socialistes, tot i que el líder del partit, Salvador Illa, ha carregat en diferents ocasions contra Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, que encapçala aquesta formació. 

Per la seva part, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona i candidat al Senat, Ernest Maragall, confia a arribar a un pacte amb Junts a la Diputació i així poder aconseguir un govern a l'ens supramunicipal. En un context on les negociacions continuen vives després que Junts s'hagi allunyat d'un pacte amb el PSC, Maragall confia que les negociacions acabin bé i arribin a un acord en pocs dies. En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat d'ERC i de Junts per arribar a un pacte i governar plegats. A l'Ajuntament de Barcelona, aquestes dues formacions independentistes es van aconseguir posar d'acord amb un pacte de govern, tot i el desenllaç final, cosa que no ha estat gaire habitual arreu del país després de les municipals.