Han perdut la Paeria, però Esquerra Republicana salva els mobles: retindrà la presidència de la Diputació de Lleida, com també passarà a Tarragona. La institució està actualment presidida pel republicà Joan Talarn, i així continuarà sent. Això serà possible gràcies a l'acord que els republicans han assolit amb el PSC i el PDeCAT, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts de la negociació. Els republicans lamenten que Junts per Catalunya va rebutjar totes les ofertes que van fer-los per a governar plegats. Ara mateix l'única incògnita és la Diputació de Barcelona, perquè a Tarragona s'ha reproduït el pacte ERC-PSC i a Girona hi ha hagut entesa ERC-Junts.

Ha estat un acord a quatre bandes: Esquerra Republicana, el PSC, Unitat d'Aran (aliat dels socialistes) i Pacte Local (la marca del PDeCAT). L'acord ha estat rubricat aquest dimarts a la tarda i permetrà que els republicans retinguin la presidència de la Diputació. De moment, asseguren les fonts consultades, no han parlat de noms. Només hi ha un pacte polític sobre la base d'un programa i un projecte.

En nom d'ERC, l'acord ha estat signat per la presidenta de la federació de Lleida, Montse Fornells, que ha venut aquest pacte com "el millor antídot contra aquelles pràctiques més pròpies de la vella dreta que a l'Estat es poden tornar a imposar i que no volem que tornin a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran". El socialista Òscar Ordeig ha subratllat que "és un bon acord que aportarà estabilitat institucional i situarà les polítiques d'esquerres al centre". Per la seva part, la síndica d'Aran, Maria Vergés, ha defensat que els aranesos estan representats en el nou govern de la Diputació, que defensarà "les institucions i l'autonomia aranesa i els seus recursos".

Les negociacions amb Junts

Per què no ha estat possible un acord amb Junts per Catalunya com a la Diputació de Girona? Fonts republicanes lamenten que "els pactes que han estat fent en ajuntaments per no respectar on érem els més votats no han estat un bon missatge i han contrastat amb la mà estesa que vam oferir". De fet, aquestes mateixes fonts expliquen que van oferir repartir-se les diputacions de Lleida (Junts) i Tarragona (ERC), a més de la presidència del Parlament. Però que van rebutjar l'oferta, com també van fer-ho a un pacte de 2+2 anys. Des de Calàbria critiquen que, quan Junts s'ha assabentat del pacte amb el PSC i que retenen les dues diputacions, "llancen aquesta opció (repartir-se-les) quan ells mateixos l'havien rebutjat".

Per la seva banda, fonts de Junts per Catalunya sostenen que van presentar una proposta per escrit la setmana passada després de la trobada entre els secretaris generals de les dues formacions independentistes. Aquesta oferta incloïa, asseguren, compartir govern a les diputacions de Tarragona i Lleida i que hi haguessin governs independentistes, incloent el pacte ja rubricat per la diputació de Girona. Les mateixes fonts lamenten que "ERC hagi prioritzat el PSC" i consideren que aquests acords que "depenen exclusivament de les direccions nacionals" haurien d'anar "encaminats a refer la unitat independentista, en la línia del front comú proposat pel president Pere Aragonès".