Després de dues setmanes de negociacions, ERC mantindrà la presidència de la Diputació de Tarragona però canviarà de socis. Si des del 2019 ha governat amb Junts, ara han arribat a un pacte amb el PSC, després que, segons ha sabut ElNacional.cat, la direcció de Junts ha torpedinat un possible pacte entre Junts i PSC a Tarragona que hauria donat la presidència a la juntaire Teresa Pallarès. Després que aquestes negociacions no hagin fructificat, finalment els republicans aconseguiran mantenir la presidència de la Diputació després d'arribar a un pacte amb el PSC. Aquest dimarts, en un comunicat conjunt, han destacat que són les dues municipals van ser les més votades a les comarques tarragonines. "Aquest acord de Govern està pensat, impulsat i aprovat a les comarques de Tarragona per donar satisfacció a les aspiracions i anhels dels ciutadans i ciutadanes de la demarcació", asseguren en aquest document, deixant ben clar que la seva intenció és "blindar-se de dinàmiques polítiques d’àmbit nacional en les quals, lògicament, les forces polítiques signants de l’acord mantenen posicions discrepants". 

Un acord blindat de la política supramunicipal 

En el mateix comunicat, republicans i socialistes també resumeixen en 12 punts els seus objectius del govern conjunt al capdavant de la Diputació. Entre aquests, destaquen "exercir el lideratge territorial que permeti el reforçament de les comarques del sud del país", "desenvolupar accions per contribuir al repoblament rural" o "augmentar la digitalització dels serveis que depenen de la Diputació de Tarragona", mentre també reiteren la importància de "blindar aquest acord de la dinàmica política supramunicipal"

Des d'ERC, el responsable de política municipal del Camp de Tarragona, Àngel Xifré, ha volgut destacar la feina que hi ha darrere l'acord, que ha "permès arribar a un model de governança amb objectius estratègics", assegurant que la seva voluntat és que en els propers quatre anys, Tarragona pugui desenvolupar totes les seves potencialitats. Des del 2019, la presidenta d'aquest organisme ha estat la republicana Noemí Llauradó, que en les passades eleccions municipals va ser cap de llista d'ERC a Reus i en els últims dies s'ha sumat al pacte de govern entre PSC i Ara en aquesta ciutat. 

Per la seva part, l'alcalde del Vendrell i  primer secretari de la Federació del PSC del Camp de Tarragona, Kenneth Martínez, ha tret pit d'un acord que segons ell  "posa les comarques tarragonines per sobre de tot", amb uns objectius "per impulsar el creixement del territori, amb la voluntat de generar prosperitat per als tarragonins i tarragonines”. 

Pacte a Lleida: ERC conserva la diputació per un acord amb el PSC i el PDeCAT

Aquest pacte entre republicans i socialistes, que s'allunya del front unitari de l'independentisme que va proposar el president Pere Aragonès, també s'ha repetit a Lleida.  Si en els darrers quatre anys l'ha presidida Joan Talarn (ERC), amb un pacte amb Junts, ara canvien de socis i seran el PSC i el PDeCAT. Els republicans lamenten que Junts per Catalunya va rebutjar totes les ofertes que van fer-los per a governar plegats. Ara mateix l'única incògnita és la Diputació de Barcelona, ja que a les altres tres demarcacions ja s'ha resolt l'eqüació i Girona serà l'única on governaran ERC i Junts plegats.