Mostra d'unitat independentista a la Diputació de Girona. Junts per Catalunya i Esquerra Republicana revaliden l'aliança que van formalitzar per governar aquest òrgan l'any 2019 i integraran l'executiu plegats un mandat més. Les negociacions han estat encapçalades per l'alcalde de Banyoles i encara president de la Diputació, Miquel Noguer; i el regidor republicà de Cassà de la Selva, Pau Presas, que és el vicepresident primer en funcions de l'ens. L'acord ha estat confirmat per les dues parts i en els propers dies faran una roda de premsa conjunta per explicar els detalls del pacte, així com els reptes per als quatre anys vinents. L'executiu dels juntaires i els republicans, a més, comptarà amb una àmplia majoria, ja que les dues forces sumen 18 diputats dels 27 que integren el ple de la Diputació gironina.

De fet, la composició de l'òrgan per al mandat 2023-2027 és el següent: Junts té 10 escons, ERC en té 8, el PSC arriba a 5, la CUP suma 2 i Tots per l'Empordà i Independents de la Selva en tenen un cadascun. Amb tot, tant Junts com Esquerra han perdut una acta en relació amb el resultat del 2019, mentre que el PSC i la CUP han obtingut una més en comparació amb el darrer mandat.

Les negociacions a altres diputacions: PSC i Junts ultimen un acord a Tarragona

Pel que fa a la resta de diputacions, una altra carpeta que estaria a punt de tancar-se és la del govern de la Diputació de Tarragona. En aquest òrgan, hi governa actualment ERC, amb Noemí Llauradó com a presidenta. Amb els resultats de les eleccions municipals 2023, Junts és qui tindria la clau per desbloquejar un acord per governar aquesta Diputació. Tot i que els republicans van tornar a guanyar amb 9 diputats, el PSC i els juntaires van quedar empatats a 8 i sumarien majoria. L'aposta de Junts és pactar amb el PSC, acord que els permetria tenir la presidència de l'ens supramunicipal tarragoní. Els noms que prenen més força són els de Teresa Pallarès i Quim Calatayud. A Lleida, Junts va ser la primera força amb 10 diputats i pot sumar tant amb Esquerra Republicana (8) com amb el PSC (4) per arribar a la majoria absoluta.

En el cas de Barcelona, el PSC va repetir la victòria i serà el grup majoritari de la Diputació amb 17 escons, un més que al darrer mandat. Durant l'última legislatura, els socialistes van governar amb Junts, però no arribaven a la majoria perquè aleshores sumaven 23 diputats plegats. Ara, amb els 12 dels juntaires, arribarien als 29 representants, tres per damunt de la majoria. En una entrevista amb El Nacional.cat, la presidenta en funcions de l'òrgan, Núria Marín, defensava la possibilitat de reeditar aquesta aliança. L'alternativa seria una suma entre Junts, ERC i els comuns, però aquest és un escenari que aquests últims ja han descartat perquè aposten per un acord "progressista".