Era 3 d'agost del 2020, el primer estiu en pandèmia. Feia just dos mesos que havíem sortit del confinament dur, encara no ens havíem començat a vacunar contra la covid i només havíem patit una onada. En aquest context, fortament marcat pel coronavirus, i en plenes vacances d'estiu amb Felip VI i la seva família a Mallorca, la Casa Reial va publicar una carta en què el rei Joan Carles I explicava al seu fill Felip VI, i a tot l'Estat que havia decidit marxar d'Espanya. L'emèrit havia fugit, ofegat per les investigacions judicials sobre l'origen de la seva fortuna a Suïssa, o, en les seves paraules en la missiva dirigida al Monarca "davant la repercussió pública que estan generant certs esdeveniments passats de la meva vida privada".

En un primer moment, no se sabia on havia anat Joan Carles: després de quatre dies en parador desconegut i mentre des del govern espanyol negaven que fos un fugit de la justícia, es va plantejar que fos a Galícia (on ha acabat tornant de regates), Estoril (on va créixer) o fins i tot la República Dominicana. Però no. Joan Carles I era a Abu Dhabi, capital dels Emirats Àrabs Units, on encara viu i d'on no té la intenció ni l'oportunitat de tornar. 

Relació nul·la amb Felip VI 

Tot i que a milers de quilòmetres de la que encara és la seva residència oficial, el palau de La Zarzuela, l'emèrit no ha deixat de ser protagonista durant tot aquest temps. En els dos anys només s'ha vist amb el seu fill Felip VI i la seva dona, la reina Sofia, que estava contagiada de coronavirus, en una ocasió, quan va tornar el mes de maig per participar en unes regates a Sanxenxo, l'únic cop que ha reaparegut a Espanya.  Amb l'actual hereva, la seva neta Elionor, no hi ha coincidit, a diferència de les seves dues filles, les infantes Elena i Cristina i els seus respectius fills, que sí l'han visitat sovint al seu amagatall de luxe i fins i tot han arribat a compartir fotos, tot i que editades. De fet, la seva mansió ha estat un dels temes sobre els quals més s'ha escrit des d'aquell 3 d'agost del 2020 i ha transcendit que es tracta d'una vil·la privada a l'illa de Zaya Nurai que compta amb sis dormitoris, heliport, platja i piscina. 

"Explicacions, de què?"

La fugida de Joan Carles I es va produir en un moment molt tens en la relació entre pare i fill, que no ha millorat en cap cas durant aquests dos anys sinó que ha empitjorat, especialment per l'actitud de l'emèrit aquest mes de juny a Galícia, on no només va negar que donaria explicacions als espanyols sinó que ho va fer amb un to de broma que va generar molta indignació. El seu "Explicacions, de què?" ja forma part de les seves frases més recordades com el "per què no calles?" a Hugo Chávez o el "ho sento molt, m'he equivocat i no tornarà a passar", el primer cop que va sortir a disculpar-se públicament després de la seva caiguda a Botswana que va suposar el principi de la fi del seu regnat: en plena crisi econòmica va marxar a caçar elefants a l'Àfrica i es va destapar la seva relació amb l'empresària Corinna. Durant aquests dos anys s'ha publicat un llibre sobre Joan Carles, Mon Roi Déchu, en què la seva autora revelava que Felip no li hauria trucat en el seu primer aniversari lluny de Palau, tot i que després es va desmentir. 

Des del primer moment en què va marxar, el govern espanyol amb Pedro Sánchez al capdavant va voler deixar ben clar que tot plegat no era una fugida sinó una decisió personal de l'emèrit, mentre aprofitaven la situació per lloar la tasca de Felip VI, a qui no han parat d'elogiar durant els últims 24 mesos, comparant-lo amb la polèmica figura del seu pare, que segons el parer dels socialistes el fa quedar com un Rei exemplar. Amb tot, quan va decidir tornar a Sanxenxo, des del PSOE es van mostrar molestos amb la seva actitud i van lamentar que ho fes sense donar explicacions. Una de les més crítiques va ser l'exvicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que va parlar de "bochorno". Curiosament, seria ella qui va pactar amb Casa Reial la fugida de Joan Carles quan encara era la número dos de Sánchez. 

Polèmica per la vacunació de les infantes 

En una de les seves habituals visites al pare, les infantes Cristina i Elena van protagonitzar un dels moments més polèmics d'aquest periple quan van decidir vacunar-se als Emirats Àrabs, passant per davant de molts espanyols que es trobaven en una situació de risc, ja que en aquell moment els vials contra la covid arribaven en comptagotes a l'estat. A l'emèrit se l'ha vist molt poc a Abu Dhabi i les seves sortides han estat limitades, però va fer una excepció per anar a veure un partit de Rafael Nadal, amb qui es va reunir després del torneig. El mallorquí estava contagiat de coronavirus i es va posar damunt la taula que hagués contagiat l'excap d'Estat, però no va ser així. 

Des del dia que va marxar, s'ha especulat amb el retorn de Joan Carles I. Aquest, però, encara no té cap data fixada i ja està pràcticament descartat que torni a l'Estat de manera permanent, com ell mateix va assegurar en una carta dirigida a Felip VI, pactada entre La Zarzuela i La Moncloa, en què anunciava que si tornava ho faria per pocs dies i després emprendria el camí de nou cap a Abu Dhabi. Així va ser quan es va plantar a Sanxenxo per navegar per aigües gallegues amb el Bribón. 

Arxiu de les investigacions

El fet que a principis de març la Fiscalia decidís donar per arxivades totes les investigacions que van precipitar l'adeu de l'exmonarca després de molts de mesos de rumors van precipitar el seu retorn mesos més tard. Durant aquest lapse de temps els comentaris que feien arribar els seus amics que l'anaven a visitar revelaven que el seu desig era poder tornar a l'Estat sobre el qual un dia va regnar i del qual se'n sentia expulsat. Ho va aconseguir en la visita a Sanxenxo, en la qual també va ser la seva retrobada amb el seu fill dies després a Madrid. A Galícia, tot i que també hi va haver algunes veus crítiques va ser aclamat i aplaudit, rebut a l'aeroport com si fos una estrella, però a La Zarzuela la seva reunió amb Felip fou molt més complicada i tensa. 

Propera parada, Portugal 

Aquesta mena de visites seran les més habituals a partir d'ara, el Rei emèrit seguira vivint a Abu Dhabi, si no hi ha cap gir dels esdeveniments i anirà cap a Espanya durant uns dies quan vulgui o pugui. De moment, des de les regates no ha tornat a trepitjar l'Estat i tot i que semblava que a l'agost podria tornar per fugir ara de la calor del desert, aquesta possibilitat ha quedat descartada i sembla que el seu proper destí seria Portugal, concretament Cascais, però al mes de setembre. Llavors, participaria en una nova regata, el Campionat d'Europa. Sembla que les seves visites a Espanya o a la península Ibèrica passaran per la vela en lloc de per un acord amb Felip VI, un dels principals motius pel qual Joan Carles no podrà tornar a viure a l'Estat mentre espera notícies de la justícia britànica.