El rei emèrit Joan Carles I es reunirà aquest dilluns amb el seu fill, Felip VI, a Madrid després de passar un cap de setmana a la localitat gallega de Sanxenxo, on ha participat en regates i ha assistit a un partit d'handbol del seu nét Pablo Urdangarin. Serà, doncs, la primera trobada física entre l'actual cap d'Estat espanyol i el seu antecessor des d'aleshores. La previsió és que tingui lloc al Palau de la Zarzuela, tot i que no figura a l'agenda oficial de Felip VI.

Joan Carles no s'havia manifestat sobre aquesta trobada des de que va arribar a Espanya la tarda del dijous. Ha estat aquest diumenge quan a l'entrada del xalet del seu amic Pedro Campos, els periodistes li han preguntat “què li dirà al seu fill” quan el vegi. “Perdó?”, ha dit ell, que ha baixat la finestreta demanant al conductor del cotxe que parés un moment. “Tu que li diries al teu fill?”, ha respost. Una periodista ha insistit sobre la trobada: “i donarà algun tipus d'explicacions?”, “Explicacions de què?” ha respost entre rialles Joan Carles. 

Joan Carles espera "moltes abraçades"

Joan Carles I ha assegurat que té "moltes ganes" de la trobada amb el rei Felip VI, a Madrid. D'aquesta reunió, ha apuntat a més, espera "moltes abraçades" i veure a la família. L'emèrit ha contestat així a les preguntes dels mitjans congregats a la sortida del Club Nàutic de Sanxenxo, on ha assistit al lliurament de premis del Trofeu Viatge Interrías que s'ha celebrat aquest cap de setmana en la localitat de Pontevedra i que ha guanyat el 'Bribón'. En la cerimònia, el monarca ha rebut una placa com a reconeixement al seu "suport a la vela i a l'esport en general", així com a l'impuls al turisme en la localitat de Pontevedra i en tota Galícia. Malgrat aquest reconeixement, no tot han estat flors i violes per l'emèrit aquest cap de setmana,  des d'Unides Podem critiquen obertament el seu paper i veus com el ministre de Consum, Alberto Garzón, l'ha titllat de "delinqüent acreditat i de lladre". "Estem davant del que és l'expressió més clara de la impunitat amb la qual s'ha treballat des de la Casa Reial i des de la prefectura de l'Estat", ha dit aquest cap de setmana. També l'exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo, del PSOE, li ha retret el viatge a l'Estat espanyol. 

La trobada amb Felip VI

El Rei Felip VI es retrobarà per primera vegada amb el seu pare, el Rei emèrit, aquest dilluns gairebé dos anys després que Joan Carles fugís d'Espanya camí a Abu Dhabi. Pare i fill no s'han vist en tot aquest temps i només ha transcendit que hagin mantingut una conversa telefònica. Aquesta va tenir lloc fa just una setmana, el 15 de maig, i va venir motivada perquè Felip VI va viatjar a Abu Dhabi, on té la seva residència Joan Carles, per traslladar el seu condol per la mort del president d'Unió dels Emirats Àrabs. El retorn a la Zarzuela, la que va ser la casa de Joan Carles des de 1962, serà breu, de tot just unes hores, ja que l'emèrit volarà aquest mateix dia de tornada a Abu Dhabi, on ha establert de moment la seva residència permanent, segons va avançar Zarzuela. La trobada no serà només amb el seu fill, sinó també amb la seva dona la Reina Sofia, qui no ha visitat en aquests gairebé dos anys al seu marit en Emirats, com sí han fet les seves dues filles, Elena i Cristina, i també alguns dels seus nets. Sofia torna precisament aquest diumenge a Madrid després de realitzar un viatge privat a Miami per a participar en els actes pel V Centenari de la volta al món de Magallanes i Elcano organitzada pel Queen Sofia Spanish Institute.