Mentre el PSOE i especialment Pedro Sánchez es limiten a queixar-se pel retorn de Joan Carles I a l'Estat, concretament per les regates​ que se celebren aquest cap de setmana a Sanxenxo, sense donar cap mena d'explicacions als espanyols per les seves corrupteles i donen suport al actual monarca, Felip VI (que no es veurà amb el seu pare fins dilluns), hi ha alguns membres del partit que van una mica més enllà. És el cas de l'ara presidenta de la Comissió d'Igualtat i fins a l'estiu passat vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que s'ha carregat d'ironia per reflexionar sobre el paper de l'emèrit i la rebuda a l'Estat, com si no hagués passat res. Una habitual de les xarxes, Calvo ha relacionat l'onada de calor, tot i que encara no li puguem dir així, que afectarà tot l'Estat aquest cap de setmana, amb la tornada de Joan Carles I: "Avui pugen les temperatures a tot el país, gran 'bochorno' a Sanxenxo", ha escrit a les xarxes socials, en un missatge que s'ha tornat viral i que ha rebut milers de respostes: les d'uns lloant la seva ironia, d'altres denunciant que insulti l'emèrit i també hi ha qui li retreu la seva hipocresia, perquè quan va fugir cap a Abu Dabi, i ella encara era vicepresidenta de Pedro Sánchez, defensava que "el rei emèrit no fuig de res". 

Tuit de Carmen Calvo
Tuit de Carmen Calvo

Qüestió ètica 

Calvo, que també es troba a Galícia, concretament a Lugo, en el marc d'un cicle de conferències sobre la pintora Maruja Mallo, ha reiterat que l'emèrit hauria de donar explicacions i ha criticat a la dreta espanyola, especialment al PP, que s'han mostrat encantats amb la tornada, per ser "massa tolerants" amb el comportament del Borbó, quan aquests "no tenen cap mena d'ètica". En la mateixa línia, l'exvicepresidenta ha insistit que "la societat d'aquest país ha evolucionat molt, exigeix grans comportaments ètics i el PP s'equivoca dient el que diu i fent el que fa".

Per tot plegat, ha posat l'accent en què "el rei, per la inviolabilitat reconeguda per la Constitució, no havia de retre comptes; però pels textos coneguts s'evidència que es van cometre delictes que no es van poder perseguir (per aquesta inviolabilitat)". Per això, creu que els partits de dreta no l'encerten quan no exigeixen elements ètics al exmonarca: "El rei ja no és rei, va haver d'abdicar per això", ha insistit.  Amb tot, ha cridat a complir la constitució i ha recordat que ara mateix, el Rei de l'Estat, és Felip VI. 

Quan ha costat? 

Aquest matí, Joan Carles I ha arribat al club nàutic de Sanxenxo, on l'esperaven desenes de periodistes i també alguns dels seus seguidors, que l'han aclamat a crit de "Visca el Rei" i "Visca Espanya!". Durant el cap de setmana que passarà a Galícia, ja que dilluns es desplaçarà a Madrid per reunir-se amb Felip i Sofia, s'allotjarà a casa d'una dels seus amics més fidels, el regatista Pedro Campos. Molt envellit, ha necessitat recolzar-se en un assistent i un bastó per poder caminar en sortir del cotxe. També l'acompanyava la seva filla, l'infanta Helena.  

El BNG ja ha registrat peticions perquè els ministres Félix Bolaños (Presidència) i Fernando Grande Marlaska (Interior) expliquin la posició del govern espanyol davant la tornada exprés del emèrit i que detallin quants diners costarà la seva visita a l'erari públic, especialment el dispositiu organitzat per garantir la seva seguretat.