Després d'un cap de setmana de regates a Sanxenxo, on va ser rebut amb aplaudiments i ovacions, Joan Carles I ja és a La Zarzuela per reunir-se amb el seu fill Felip VI i la seva encara dona Sofia de Grècia (la setmana passada es van complir 60 anys del matrimoni, tot i que també fa dècades que viuen separats) i "altres membres", segons el comunicat oficial de la Casa del Rei, sense especificar quins. La gran incògnita és saber si es trobarà amb la seva nora la reina Letícia i la seva neta Sofia. Sigui com sigui, amb tots quatre fa gairebé dos anys que no es veuen, ja que ells, a diferència de les infantes Elena i Cristina i els seus fills, no l'han anat a visitar a Abu Dhabi, on va fugir l'agost del 2020 i no havia tornat a l'Estat fins ara, quan la Fiscalia ha arxivat totes les investigacions sobre les seves corrupteles. Aquesta serà segur una trobada més tensa que el que ha viscut durant els últims dies a Galícia, allotjat a casa del seu amic més fidel Pedro Campos, i on ha gaudit de la seva principal afició, les regates. Tot i que alguns polítics, especialment des de l'independentisme i Podemos, han criticat el seu retorn impune, el PSOE s'ha limitat a lamentar que no hagi donat explicacions i a donar el seu suport a Felip VI, mentre que la dreta l'ha rebut amb els braços oberts.

A la seva arribada a La Zarzuela, on ha canviat els seus conjunts més esportius a Galícia per un de més formal, amb vestit i corbata, també l'han rebut unes poques desenes de persones a crits de "Visca el rei!" i onejant banderes d'Espanya. Joan Carles, com ja ha fet durant aquests dies a Sanxenxo, ha abaixat les finestres del cotxe amb què s'ha desplaçat des de l'aeroport, per saludar-los amb la mà i agrair-los els aplaudiments. 

Una trobada de tot menys privada 

Feia mesos que es rumorejava amb el retorn de Joan Carles I, que va fugir de l'Estat, segons el seu comunicat, per no perjudicar encara més el seu fill Felip VI, amb una institució tacada pels seus negocis. Després de mesos de titulars sobre un retorn imminent de l'emèrit, La Zarzuela va accedir que Joan Carles tornés de visita i sense instal·lar-se al palau, cosa que ell en un principi volia. Així, s'ha hagut de "conformar" amb tornades curtes com la d'aquest cap de setmana, i que previsiblement es repetirà al juny amb una nova jornada de regates a Sanxenxo. Des de la Casa Reial, que van confirmar la trobada d'avui en un comunicat, esperaven un retorn molt més discret de l'emèrit, però la realitat ha estat ben bé la contrària: ha protagonitzat titulars, comentaris, portades... i s'ha negat a donar explicacions: "Explicacions? Explicacions de què?", preguntava als periodistes que s'havien desplaçat en massa a Galícia per documentar el seu retorn. Allà ha estat acompanyat per la seva filla Elena i s'ha abraçat amb el seu net Pablo Urdangarin, després d'anar-lo a veure a un partit del Barça d'handbol a Pontevedra. De discret, el seu retorn no n'ha tingut res i ha aixecat encara més expectació per la retrobada.  

El palau de La Zarzuela va ser la residència oficial de l'emèrit durant més de 50 anys, i allà es retrobarà amb la seva dona, la reina Sofia, tot i que en un principi semblava que aquesta reunió no arribaria a tenir lloc. Mentre ja s'anunciava el retorn de Joan Carles, la institució comunicava que Sofia marxava de viatge oficial a Miami. Tot i els esforços per no coincidir, finalment aquest matrimoni trencat es tornarà a veure les cares després de gairebé dos anys. La trobada serà intensa, però també curta, ja que aquesta mateixa tarda l'emèrit posarà rumb de nou cap als Emirats Àrabs, on ja fa dos anys va establir la seva residència permanent. Ahir, preguntat sobre què esperava del retrobament, va respondre que "moltes abraçades".